Hlavní obsah

Bílá královna zaklekla hnědou Meghan. Charlie Hebdo opět rýpl do živého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský satirický magazín Charlie Hebdo znovu provokuje. Titulní stranu aktuálního vydání zdobí karikatura britské královny Alžběty II. klečící na krku manželce prince Harryho Meghan Markleové. Obdobně loni bělošský policista zaklekl a zabil zatýkaného černocha George Floyda.

Foto: Twitter/Charlie Hebdo/Nadine White

Úvodní stránka časopisu Charlie Hebdo

Článek

Charlie Hebdo si karikaturou utahuje z bobtnajícího skandálu britské královské rodiny. Ten vyvolali její odloučení členové Harry a Meghan, toho času žijící v USA, když si v rozhovoru pro americkou televizi CBS stěžovali na rasismus v královské rodině.

Nejtřaskavějším se ukázalo tvrzení, že se v královské rodině před narozením Meghanina syna Archieho zajímali o to, „jak moc tmavou kůži” bude dítě mít. Meghan je mulatka a spadá tedy do kategorie lidí, kteří jsou v anglicky mluvících zemích v poslední době nazýváni do češtiny obtížně převeditelným výrazem „people of colour“ (doslova lidé barvy).

Jakékoliv zmínky o barvě pleti jsou v jejím případě i v případě jejich dětí proto nadmíru citlivé. Zejména v Severní Americe.

Meghan řeší, Andrewa ne. Pokrytectví, hodnotí přístup královské rodiny komentátoři

Koktejl

Skandál na obou březích

Charlie Hebdo, který vešel do světového povědomí karikaturami proroka Mohameda, se ale citlivosti tématu nezalekl. Naopak. Britskou královnu Alžbětu II. zobrazil zcela bílou se vzteklým výrazem a výrazně chlupatýma nohama, Meghan pak sytě hnědou a dusící se.

„Proč Meghan odešla z Buckinghamského paláce? Nemohla jsem tam už dýchat,“ doprovází karikaturu další textová narážka na loňský případ zabití černocha Floyda v Minneapolis.

Rozhodně nejsme rasistická rodina. Princ William poprvé reagoval na výroky Meghan a Harryho

Koktejl

Rozhovor, který spolu s Meghan poskytoval i princ Harry, rozbouřil vody na obou stranách Atlantiku. Zatímco ve Spojených státech řeší zejména údajný rasismus, ve Spojeném království s napětím očekávají, jak se k věci postaví britská královská rodina.

Ozval se zatím jen Harryho starší bratr, princ William, který se nechal slyšet, že královská rodina není rasistická.

Známý moderátor označil Meghan za lhářku. V pořadu obratem skončil

Koktejl

Redakce Charlie Hebdo byla v roce 2015 cílem útoku radikálních islamistů, kteří zavraždili jedenáct lidí poté, co magazín zveřejnil kontroverzní komiksy, v nichž vystupoval prorok islámu Mohamed. Loni Charlie Hebdo karikatury Mohameda ve svém časopise otiskl znovu.

Francouzská společnost klade velký důraz na sekularismus a Charlie Hebdo je podle některých obyvatel důležitým symbolem odluky státu a církve. Řada kritiků však tvrdí, že je obsah magazínu provokativní a nebere ohledy na problémy, kterým čelí příslušníci menšin.

Chtěla jsem se zabít. V královské rodině se báli o barvu kůže dítěte, uvedla Meghan

Koktejl

Anketa

Zajímá vás skandál britské královské rodiny?
Ano
8,7 %
Ne
89 %
Začínám být zvědavý(á)
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6494 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám