Hlavní obsah

Benátky zakázaly velkým výletním lodím plout do centra

– Benátky

Zaoceánské lodě nesmí od září plout do centra Benátek. Rozhodlo o tom italské ministerstvo dopravy, napsal server deníku heute.at. Velké výletní lodě mají být odkloněny na druhou stranu laguny do přístavů Fusina a Lombardia.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Do konce příštího roku by podle plánu vlády měla být z centrální části Benátek vypovězena zhruba třetina větších výletních lodí. Záměrem je odlehčit provoz na exponovaném kanále Guideca, který lemuje náměstí svatého Marka a odděluje čtvrť Dorsoduro od ostrova Giudecca.

Ekologové však tvrdí, že chystaná omezení jsou nedostatečná a obří lodě budou i nadále poškozovat lagunu. Plující kolosy podle odborníků přispívají k erozi základů města. Neúnosnost situace v posledních měsících potvrdily nehody, které se staly.

V červnu narazila ohromná výletní loď kvůli poruše motoru do mola a do menší lodi. Na palubě kolosu byly v té chvíli tři tisícovky pasažérů. Lehce se zranilo pět lidí. jiná obří loď málem v bouři narazila do jachty červenci zase v bouři málem narazila další ohromná loď do jachty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám