Hlavní obsah

Běloruské referendum umožní Rusům skladovat v zemi jaderné zbraně

Minsk

Bělorusové do nedělního odpoledne hlasují v ústavním referendu. Současný autoritářský vůdce země Alexandr Lukašenko může na jeho základě získat ještě větší moc, především ale ústavní změna umožní Rusku skladovat jaderné zbraně na běloruské půdě. Hlasování je podle magazínu Foreign Policy spíš formalitou a zcela jistě projde.

Foto: Profimedia.cz

Bělorusové hlasují v ústavním referendu.

Článek

Z článku 18 běloruské ústavy zmizí věta o tom, že Bělorusko garantuje svou jadernou neutralitu od získání nezávislosti na Sovětském svazu v roce 1991. Posílena bude také moc tzv. všelidového shromáždění, tedy skupiny pečlivě vybraných provládních elit.

Shromáždění se stane „nejvyšším zastupitelským orgánem demokracie“ a bude mít možnost propouštět i jmenovat nové soudce. Bude mít také možnost odstranit prezidenta.

Macron žádá Lukašenka, aby z Běloruska vyhnal ruské vojáky

Válka na Ukrajině

Vzhledem k loajálnosti členů shromáždění a pravidlům, které Lukašenkovi umožňují vykonávat pozici jak prezidenta (Západ ho v této funkci neuznává) země, tak i předsedy shromáždění, však bude mít Lukašenko prakticky neomezenou moc.

Běloruské ústavní referendum nenechává v klidu ani západní státy. Francouzský šéf diplomacie Jean-Yves Le Drian například v pátek uvedl, že po přijetí referenda bude muset NATO přizpůsobit své obranné pozice na východním bloku.

Ukrajina byla napadena z Ruska, Běloruska a Krymu

Evropa

„Bělorusko je připraveno permanentně hostit ruské vojenské síly. S našimi partnery musíme vyvodit z této situace důsledky a přizpůsobit obranné pozice NATO,“ citoval Le Driana server Financial Times.

Ačkoli žádní běloruští vojáci na území Ukrajiny nebojují, právě přes Bělorusko vedlo Rusko jeden ze svých útoků. V očích Západu se tak stalo umožňovatelem invaze.

Reklama

Výběr článků

Načítám