Hlavní obsah

Bavorský politik poslal Merkelové autobus plný uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Nejvyšší představitel bavorského okresu Landshut vypravil ve čtvrtek do Berlína autobus s běženci, které chce dopravit do kancléřství. Angela Merkelová tak má podle něj na vlastní kůži pocítit dopad uprchlické krize, jejíž hlavní tíži nese v Německu Bavorsko. Informovala o tom televize N24.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Okresní rada Peter Dreier postoje Berlína k uprchlické krizi kritizuje. Podle něj spolková vláda považuje problém s příchodem běženců za vyřešený, protože se v posledních měsících výrazně snížil počet přicházejících lidí.

Kabinet si však prý neuvědomuje, že Bavorsko je uprchlíky přetíženo, protože se zatím nepodařilo zaregistrovat všechny příchozí, takže v největší spolkové zemi musí zůstat a nemohou pokračovat do jiných částí Německa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Uprchlíci byli v Berlíně přepraveni do jedné z ubytoven.

Dreier vypravením autobusu s běženci do Berlína vyhrožoval už v říjnu.

"Pokud by Německo přijalo milión uprchlíků, pak by jich podle matematického přepočtu připadalo na můj okres 1800. Ty přijmu, všechny ostatní pošlu autobusem na kancléřství," řekl tehdy.

Autobus zaplatil ze svého

Nyní svou hrozbu splnil, když po 10. hodině vyjel z Landshutu autobus s 31 běženci.

Foto: peter-dreier.de

Okresní rada Peter Dreier

Bavorská vláda se snažila Dreiera od jeho záměru odradit. Zemská ministryně pro sociální věci Emilia Müllerová ho dokonce varovala, že jeho počínání je protiprávní.

Podle Dreiera se však vše děje v rámci zákonů, protože všichni běženci byli s cestou do Berlína srozuměni a na cestu se vydali dobrovolně. Většina ale netušila, že se stala součástí politické hry v Německu.

Autobus okresní rada zaplatil ze svého, nepoužil na jeho vypravení prostředky okresu.

Do Německa loni přišlo zhruba 1,1 miliónu běženců. Většina z nich vstoupila do země přes rakousko-bavorskou hranici, v říjnu to bylo až 10 tisíc lidí denně.

Související témata:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V posledních měsících se počet příchozích snížil na zhruba 3000 denně a policie navíc denně vrací do Rakouska stovky lidí, kteří nechtěli v Německu žádat o azyl, ale pokračovat dál na sever.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám