Hlavní obsah

Azovstal – poslední bašta ukrajinského odporu se ukrývá v podzemním komplexu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Tisícovka civilistů a přes dva tisíce vojáků se nachází v hutním komplexu Azovstal ve městě Mariupol. Železárny a ocelárny Azovstal se tak stávají poslední baštou ukrajinského odporu ve strategicky důležitém přístavním městě u Azovského moře.

Foto: Bild.de

Článek

Ruská armáda oznámila, že pozastaví bojové akce a otevře pro civilisty humanitární koridor, to se zatím ale nezdařilo, protože útoky na ocelárny neustávají, napsala agentura Unian.

Ukrajinští odstřelovači se rozmístili v nejvyšších patrech obytných budov vedle závodu. Obrněná vozidla a dělostřelectvo ukrajinské armády byly umístěny na úrovni ulic, aby odrazily útočníky.

Vyjděte ven, nic se vám nestane, tvrdí Rusové civilistům z Azovstalu. Ukrajinci jim nevěří

Válka na Ukrajině

Schéma toho, jak komplex šesti podzemních pater pod ocelárnou vypadá a funguje, přinesl deník Bild. Pod rozhlehlým hutním komplexem je šest podzemních pater. Tunely mají celkovou délku 24 kilometrů a díky složitému systému lze účinně odrážet případné útoky. V prvním podzemním patře, v bunkrech z dob studené války jsou rozmístěni vojáci.

O patro níže (–2) jsou generátory energie a zásoby vody, potravin a léků. S každým dnem se ale situace stává kritičtější, neboť zásoby docházejí. Civilisté se skrývají v patrech –2 až –4. V dalších nižších patrech (–3 a –4) se skladuje munice a palivo.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Hutní komplex Azovstal

Jednotliví bojovníci se nacházejí v patře –5. Nejvíce bojovníků, kolem dvou tisíc, je v patře –6.

Spolu s vojáky z pluku Azov jsou posledními obránci Mariupolu námořní brigáda, pohraničníci a policisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V bunkru v Azovstalu se ukrývá tisícovka civilistůVideo: Reuters

Původní plán útoku na ocelárny Azovstal ruský prezident Putin opustil a nařídil blokádu celého komplexu. Na Putinův rozkaz ruské jednotky železárny s ocelárnami obklíčily tak těsně, „že z ní nevyleze ani moucha“. Plnohodnotný útok by pravděpodobně znamenal značné ztráty na ruské straně, nicméně ruské útoky pokračují.

Deník Bild přinesl v neděli informaci o tom, že se objevily nahrávky, na nichž bylo téměř 50 bojovníků čečenského vůdce Ramzana Kadyrova před zničenou administrativní budovou oceláren. Islamisté na nich vykřikují bojová hesla včetně „Alláh akbar“. Z budovy v pozadí stoupají plameny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám