Hlavní obsah

Ať se vám nerozpadne vláda. Výrobce Sputniku Slovensku nabízí zrušení smlouvy

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Výrobce ruské očkovací látky Sputnik V nabídl slovenskému premiérovi Igoru Matovičovi, že pokud kvůli Sputniku hrozí v zemi rozpad vládní koalice, je připraven smlouvu o dodávce 2 milionů vakcín bez jakýchkoliv sankcí zrušit. Matovič o tom informoval ve čtvrtek na sociální síti.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Lahvička s vakcínou Sputnik V

Článek

„V situaci, kdy má být vakcína na Slovensku předmětem takové nenávisti, že koaliční partneři hrozí až rozpadem vlády, jsou ochotni ještě dnes zrušit celou smlouvu bez jakýchkoli sankcí vůči Slovensku,“ uvedl ve čtvrtek Matovič.

„Napsali to s dovětkem, že 40 zemí, které na Sputnik V čekají, se o vakcíny určené pro lidi na Slovensku popere,“ dodal slovenský premiér.

Ríšo, Veroniko, promiňte. Matovič se omlouvá za tajný nákup Sputniku

Evropa

Matovič prý postoj ruského výrobce plně chápe. „Pokud bych byl na jejich místě, také by mi to bylo nepříjemné, kdyby můj lék, který zachraňuje životy, někdo zneužíval k politickým zápasům. O to víc, že těch 40 dalších zemí prosí o rychlejší dodávky,“ konstatoval předseda slovenské vlády. Žádá proto své koaliční partnery, aby se ještě ve čtvrtek vyjádřili.

Slovensko má ruskou vakcínu Sputnik V

Svět

Matovič vyjednal nákup ruské vakcíny za zády koaličních partnerů a na Slovensku kvůli tomu propukla vládní krize. Šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok (SaS) dodávku ruské vakcíny Sputnik V na Slovensko dokonce označil za nástroj hybridní války.

Šéf slovenské diplomacie označil Sputnik za nástroj hybridní války

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám