Hlavní obsah

Assange ve vězení umučíte k smrti, varuje Brity 120 lékařů a psychologů

Londýn

Téměř 120 lékařů a psychologů vyzvalo k ukončení „psychického mučení a zanedbávání zdravotní péče” zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Na Assangeovi podle nich zanechal následky dlouhý pobyt na ekvádorském velvyslanectví v Londýně i věznění v přísně střežené káznici Belmarshtam tamtéž. Dopis těchto odborníků zveřejnil v úterý časopis The Lancet.

Foto: Profimedia.cz

Julian Assange

Článek

Pokud by 48letý Assange v cele zemřel, pak by bylo podle signatářů dopisu možné říct, že byl "umučen k smrti". Britské justici experti vzkázali, že jeho "mučení" musí skončit a musí mu být zajištěna "co nejlepší zdravotní péče, než bude pozdě". Assange sedí ve věznici Belmarsh na východě Londýna od loňského dubna a po zdravotní stránce je na tom podle svých advokátů špatně.

Assangeovi hrozí smrt, varují lékaři

Evropa

Hrozba 175 let vězení

Assange čelí ve Spojených státech obvinění z téměř dvou desítek trestných činů včetně nezákonného zveřejnění tajných dokumentů. Hrozí mu až 175 let vězení. O jeho vydání z britské vazby se zřejmě nerozhodne dříve než v červnu.

Ve strachu z vydání do Spojených států se Assange od června 2012 skrýval na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Evropský zatykač na tohoto Australana vydalo také Švédsko, kde čelil obvinění ze znásilnění. Loni v listopadu ale švédská prokuratura předběžné vyšetřování zastavila. Britská policie Assange před necelým rokem zatkla poté, co mu vláda Ekvádoru zrušila azyl.

Vyšetřování Juliana Assange kvůli znásilnění Švédsko zastavilo

Evropa

Portál WikiLeaks se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých a někdy i šokujících dat, například údajů o velkých firmách či o tajných operacích a zabíjení civilistů americkou armádou.

Za Assange se přimluvili i Němci

S podobnou výzvou jako teď skupina psychologů a lékařů přišlo už na začátku února asi 130 německých politiků a veřejně známých osobností v čele s bývalým spolkovým ministrem zahraničí Sigmarem Gabrielem.

"Vůbec se nechci míchat do toho, jestli je vinný, ani jestli má být vydán. Jde o jeho současný stav, aby se mohl fyzicky i psychicky připravovat na obhajobu," prohlásil Gabriel 6. února na tiskové konferenci v Berlíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám