Hlavní obsah

Assangeovi hrozí smrt, varují lékaři

Londýn

Pokud se zakladatel WikiLeaks Julian Assange nedostane co nejdřív do nemocnice a nebude zahájena léčba, zemře ve vazbě. Tvrdí to více než šest desítek lékařů z celého světa, kteří zaslali britské ministryni vnitra Priti Patelové dopis se žádostí o zahájení léčby Assange, napsala agentura DPA.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Julian Assange

Článek

Fyzický i psychický stav Juliana Assange se ve vězení podle tvrzení lékařů prudce zhoršil a je nutné, aby byl svěřen do péče odborníků.

„Máme obavy, že pokud se panu Assangeovi nedostane odborné péče, ve vězení může zemřít,“ citovala britská média dopis lékařů z Velké Británie, Austrálie, Německa a Švédska. „Nesmíme ztrácet čas,“ apelovali na ministryni.

Lékaři podle deníku The Guardian dokládají své obavy o horšícím se zdraví na základě říjnového vystoupení Assange u londýnského soudu a také na zprávě zvláštního zpravodaje OSN pro mučení Nilse Melzera. Ten tvrdí, že zakladatel WikiLeaks vykazuje typické známky „psychologického mučení“.

Assange dostal v Británii za porušení podmínek kauce 50 týdnů

Zahraniční

Assange je od dubna v přísně střeženém vězení Belmarsh na jihovýchodě Londýna. Tam se dostal za porušení podmínek kauce, na niž byl v roce 2012 propuštěn během řízení o švédské žádosti o extradici. Tehdy se uchýlil na ambasádu Ekvádoru v Londýně, kde strávil sedm let. Ekvádor mu však v dubnu odebral azyl a otevřel cestu k jeho stíhání.

Assange po sedmi letech vykážou z ekvádorské ambasády, tvrdí WikiLeaks

Evropa

Stíhat Assange chtějí Američané, kteří žádají o jeho vydání. Řízení začalo letos v květnu, slyšení je naplánováno na příští rok 25. února.

Američané zakladatele Wikileaks obviňují z nezákonného vniknutí do vládních počítačů a ohrožení národní bezpečnosti zveřejněním tajných dokumentů o amerických vojenských operacích v Iráku a Afghánistánu. Pokud bude usvědčen ze všech 18 bodech obžaloby, hrozí mu až 175 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám