Hlavní obsah

Asad potvrdil, že předá informace o chemických zbraních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Syrský prezident Bašár Asad v rozhovoru pro televizi Rossija 24 ve čtvrtek uvedl, že jeho země pošle OSN dokumenty nezbytné k tomu, aby se syrské chemické zbraně dostaly pod kontrolu mezinárodního společenství. O jaké dokumenty půjde, syrský prezident v interview neupřesnil.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Asad dodal, že Sýrie podřídí své chemické zbraně mezinárodní kontrole v reakci na návrh Ruska, nikoli kvůli americkým výhrůžkám: „Naše rozhodnutí dát chemické zbraně pod kontrolu americké hrozby neovlivnily.“

Američtí představitelé ve čtvrtek uvedli, že ruský plán, jak zbavit Sýrii chemických zbraní, je proveditelný, ale obtížný. Ministři zahraničí Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry mají jednat o plánu předání chemických zbraní pod dohled zahraničních pozorovatelů. Lavrov zatím neslíbil likvidaci arzenálu.

Lavrov zveřejnil tři fáze plánu. Nejprve má Damašek přistoupit ke Konvenci o chemických zbraních, která zakazuje výrobu, skladování a přepravu bojových chemických látek. Sýrie je jednou ze sedmi zemí světa, které tak neučinily.

Ve druhé fázi má Sýrie ukázat, kde chemické zbraně ukrývá, a zveřejnit podrobnosti o celém programu.

Experti pak mají rozhodnout, jaká opaření je třeba přijmout. Lavrov výslovně nezmínil likvidaci chemického arzenálu, což je podle BBC sporný bod mezi Moskvou a Damaškem.

„Jsem si jist, že existuje šance na mír v Sýrii. Nemůžeme ji nechat vyklouznout,“ uvedl Lavrov.

Američané chtějí rychlou dohodu

Členové Kerryho týmu uvedli, že chtějí rychlou dohodu s Rusy o realizaci celého procesu. Součástí má být požadavek, aby Sýrie poskytla rychlou, kompletní a veřejnou zprávu o svých zásobách chemických zbraní.

Ještě před Lavrovem bude Kerry jednat s generálním tajemníkem Ligy rabských států Lachdarem Brahímím.

Opatrně se zatím k ruskému návrhu staví Británie a Francie. Britský ministr zahraničí William Hague řekl, že jakákoli dohoda o převzetí syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu musí být vymahatelná. Stejně to vidí i Paříž, která stále trvá na nutnosti závazné rezoluce Rady bezpečnosti OSN s přesnými termíny a tvrdými sankcemi. [celá zpráva]

O návrhu Paříže jednali v noci na čtvrtek v New Yorku západní členové RB. Rezoluce v navržené podobě však nyní nemá šanci na úspěch. Klíčovou roli hraje odpor Ruska, které nestojí o ospravedlnění případného úderu na Sýrii, jež by přijetí takové rezoluce umožňovalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám