Hlavní obsah

Anna Boleynová znásobila cenu vyřezávaného sokolíka

Michal Mocek, Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když šel předmět označený jako „starožitný vyřezávaný dřevěný pták“ v roce 2019 do dražby, vynesl pouhých 75 liber (asi 2200 korun). Nyní byl však dřevěný sokol označen za heraldický znak Anny Boleynové, druhé ze šesti žen anglického krále Jindřicha VIII. A jeho cena se pružně přizpůsobila – nyní se odhaduje na 200 tisíc liber, tedy asi šest milionů Kč.

Foto: Profimedia.cz

Soška patřila Anně Boleynové

Článek

Nádherná a bohatě zdobená dubová řezba zřejmě zdobila soukromé apartmá Anny Boleynové v královském paláci Hampton Court. Je ve výjimečně dobrém stavu.

„Anna Boleynová je nejoblíbenější ze šesti manželek a přitom se o ní pravděpodobně dochovalo nejméně dokladů, protože král je zahladil. Takže díky tomu je nález dřevořezby opravdu výjimečný,“ řekla podle listu The Guardian Tracy Bormanová, expertka na dějiny tudorovské dynastie.

Kolt kmotra Al Caponeho přepsal aukční rekord

Amerika

Boleynová byla sťata na základě obvinění z cizoložství v roce 1536, sotva tři roky po zhotovení sokola. Nedokázala králi dát syna, porodila mu jen dceru, budoucí královnu Alžbětu I.

Foto: Profimedia.cz

Jindřich VIII. a jeho druhá manželka Anna Boleynová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám