Hlavní obsah

Kolt kmotra Al Caponeho přepsal aukční rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalifornie

Více než tři miliony dolarů (65,9 mil. korun) se podařilo získat dražbou osobních věcí nelítostného chicagského gangstera Al Caponeho. Dražba se konala v soukromém klubu v kalifornském Sacramentu a podílelo se na ní takřka tisíc zájemců, napsal ve středu list The Chicago Tribune.

Foto: Reuters

Pistole Colt, která patřila chicagskému gangsterovi Al Caponemu

Článek

Prodej zahrnoval 174 předmětů včetně fotografií, hodinek, střelných zbraní, šperků a vybavení domácnosti. Největší zájem vzbudila Caponeho oblíbená pistole Colt, ráže 45, která vynesla 860 tisíc dolarů (18,9 mil. korun). To je nejvyšší suma za střelnou zbraň z 20. století prodanou v aukci.

Předpokládá se, že Capone stál za většinou násilností, které v době prohibice sužovaly Chicago, ačkoli nebyl nikdy odsouzen za nic víc než za daňové úniky. Obecně se má za to, že stál za krvavým masakrem na svátek svatého Valentýna v roce 1929.

V Los Angeles vydražili nejikoničtější předmět Divokého západu

Muži

Po jeho smrti v roce 1947 zůstaly osobní věci téměř 75 let v držení jeho rodiny.

Jsou to krvavé peníze, soudí bývalá návladní

Diane Caponeová (77), jedna ze tří žijících vnuček, doufá, že osobnější předměty, jako například dopis, který Capone napsal svému synovi Sonnymu z federálního vězení Alcatraz, ukážou dědečkovu lidštější stránku.

„Je to tak krásný dopis, který zprostředkovává tu stránku tohoto muže, o níž naprostá většina lidí nemá ani ponětí. Nejsou to slova ani myšlenky člověka, bezohledného gangstera. Jsou to slova milujícího otce,“ dodala podle listu The Daily Telegraph.

Za unikátní kazetu s písničkou Johna Lennona zaplatil nadšenec přes milion

Koktejl

Příbuzní některých jeho podezřelých obětí aukci kritizovali. Nina Sarlarno Besselmanová (52), bývalá kalifornská prokurátorka, řekla CBS News: „Přiznejme si to. Dražba je pro peníze. Pokud chtějí, aby lidé skutečně věděli, že byl milujícím dědečkem, pokud skutečně chtějí, aby lidé poznali i tuto jeho druhou stránku, pak memorabilie patří do muzea. Neměli vydělávat na něčem, co bych nazvala krvavými penězi.“

Reklama

Výběr článků

Načítám