Hlavní obsah

Ani druhý maďarský eurokomisař nezískal podporu Evropského parlamentu

Brusel

Evropský parlament ve čtvrtek schválil dva ze tří navržených eurokomisařů. Rumunka Adina Valeanová bude mít na starosti dopravu, Francouz Thierry Breton vnitřní trh. Podporu potřebné většiny naopak nezískal Maďar Olivér Várhelyi, který měl mít na starost sousedskou politiku a rozšíření EU. Kvůli nejmenování kandidáta na eurokomisaře Brusel také zahájil s Velkou Británii řízení.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Olivér Várhelyi na první pokus neprošel slyšením v Evropském parlamentu

Článek

„Nemůžeme mu dát důvěru jako komisaři pro rozšíření Evropské unie a pro sousedskou politiku,“ řekl socialistický europoslanec Udo Bullman po tříhodinovém „grilování“, tedy veřejném slyšení před europoslanci, kterým musí všichni adepti na post komisaře projít..

Řada poslanců si myslí, že maďarský premiér Viktor Orbán chce prostřednictvím Várhelyiho ovlivňovat unijní politiku vůči Rusku či postsovětským zemím. „Budu pracovat nezávisle a nepřipustím ovlivňování ze strany jakékoli vlády,“ odmítl Várhelyi.

Navrženého eurokomisaře podpořila nejsilnější lidovecká frakce, jejíž členem je i Orbánova strana Fidesz, i další pravicové skupiny, včetně Identity a demokracie francouzské političky Marine Le Penové. Na potřebnou dvoutřetinovou většinu poslanců zahraničního výboru, který je vzhledem k navrhovanému portfoliu Várhelyiho garantem jeho nominace,  to ale nestačilo.

Souhlas výboru je podmínkou

Europoslanci si po grilování vyžádají od Várhelyiho dodatečné písemné odpovědi. Pokud i po nich budou mít obavy o jeho nezávislost, čeká Maďara nové slyšení.

Souhlas výboru je podmínkou, aby se stal součástí komise Ursuly von der Leyenové, o kterém by definitivně mělo hlasovat listopadové plénum Evropského parlamentu.

Europoslanci grilovali Jourovou. Stíhání si v Česku nelze objednat, řekla

Evropa

Várhelyi je druhým navrženým maďarským poslancem, který má problém získat důvěru Evropského parlamentu. Marně se o to pokoušel už jeho předchůdce László Trócsányi, současný ministr spravedlnosti.

Evropský parlament naopak schválil zbylé dva kandidáty. Thierry Breton povede vnitřní trh. Adina Valeanová sice zklamala část poslanců nedostatečnými znalostmi, přesto byla schválena do funkce eurokomisařky pro dopravu.

Británie: komisaře nenavrhneme

Svého kandidáta do příští Evropské komise naopak odmítla navrhnout Velká Británie, která je na odchodu z unie. Jenže kvůli průtahům brexitu šéfka nové Komise Londýn vyzvala, aby svého nominanta dodal.

Británie nenavrhne eurokomisaře, ačkoliv musí, protože je stále členem EU

Evropa

Ten však ve čtvrtek vzkázal, že do předčasných voleb naplánovaných v půlce prosince žádné jméno nenavrhne. Evropská komise kvůli tomu obratem zahájila proti Spojenému království interní řízení. Na vyjádření má Londýn čas do příštího pátku.

Reklama

Výběr článků

Načítám