Hlavní obsah

Americký systém HIMARS ve službách Ukrajiny už kosí ruské cíle

– Kyjev

Američany dodaný raketový systém HIMARS už na ukrajinském bojišti začal plnit svou roli. Podle informací ukrajinského serveru NTA dalekonosné střely mobilního raketometu zasáhly kolonu ruských samohybných raketometů BM-27 Uragan a velitelská stanoviště v Rusy okupovaných částech Donbasu na východě Ukrajiny.

BEZ KOMENTÁŘE: Americký systém HIMARS ve službách Ukrajiny už kosí ruské cíleVideo: Ministerstvo obrany Ukrajiny

 
Článek

„Použitím systému HIMARS byla úspěšně zasažena dvě velitelská stanoviště. Prvním je velitelské stanoviště 20. armády Západního vojenského okruhu Ozbrojených sil RF, které bylo umístěno v budově školy v Izjumu. Druhým je předsunuté velitelské stanoviště výsadkových jednotek ozbrojených sil RF,“ cituje ukrajinský server z prohlášení ukrajinské armády.

První oficiální záběry HIMARSVideo: Defence of Ukraine

Při zasažení ruských vojenských stanovišť na Donbase měly zahynout čtyři desítky ruských vojáků. „Všichni vojáci umístění na zničeném vojenském stanovišti – bylo to přes 40 lidí – byli demilitarizováni,“ uvedli Ukrajinci.

Ve stejném duchu komentovali i zničení ruské kolony samohybných raketometů BM-27 Uragan. „Tyhle uragány už nikomu neublíží,“ napsali stroze. Ukázali i záběry z následků úderu amerického systému HIMARS.

O dodání prvního ze čtyř raketových systémů HIMARS americké výroby informoval ukrajinský ministr obrany Oleksej Reznikov na konci minulého týdne.

Americké ministerstvo obrany dříve potvrdilo zprávu o nové dodávce zbraní Ukrajině v hodnotě 450 milionů dolarů. Součástí balíčku budou čtyři systémy HIMARS, lodě a čluny pro hlídkování u pobřeží a na řekách a munice, uvedla agentura Reuters.

Pálí i po nás, přiznali luhanští separatisté

Střelbu ze systému HIMARS na cíle na svém území v úterý přiznala také samospráva samozvané Luhanské lidové republiky na Donbase. Informovala o tom ruská tisková agentura RIA Novosti. Neuvedla však, na co měli Ukrajinci cílit a zda se jim podařilo cíl zneškodnit.

„Ozbrojené síly Ukrajiny v 7:20 ostřelovaly ze směru Artěmovsk město Perevalsk pomocí (systému) HIMARS,“ cituje Ria Novosti z prohlášení samosprávy Luhanské lidové republiky, tedy separatistů bojujících po boku ruské invazní armády. Na Perevalsk podle separatistů mířila jedna raketa.

Americké raketomety HIMARS už pálí na bojišti. Ukrajinci zveřejnili záběry

Zahraniční

HIMARS poslouží, válku ale nevyhraje

Američtí představitelé se domnívají, že systémy HIMARS mohou být pro ukrajinskou armádu a její bojové schopnosti velmi hodnotné, jediný zbraňový systém, respektive jeho čtyři kusy, ale podle nich nemohou zvrátit vývoj války.

Kromě Američanů podporují Ukrajince i další země. Britský ministr obrany Ben Wallace počátkem března přislíbil, že Británie dodá Ukrajině raketomety M270.

Ukrajinský generální štáb také v sobotu zveřejnil snímky samohybných francouzských houfnic CAESAR v akci.

Reklama

Výběr článků

Načítám