Hlavní obsah

Alternativa pro Německo chce odchod z EU, volební lídry nevybrala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany

Alternativa pro Německo (AfD), která je nejsilnější opoziční stranou ve Spolkovém sněmu, na víkendovém sjezdu v Drážďanech nevybrala volební lídry do podzimních parlamentních voleb. Chce tak učinit později na základě celostranického hlasování. Krajně pravicová strana se naopak dohodla, že jejím programovým cílem je odchod Německa z Evropské unie.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Spolupředseda AfD Jörg Meuthen

Článek

Delegáti se shodli na tom, že vystoupení z EU je pro Německo nezbytné. Evropský blok chtějí nahradit zcela novým hospodářským a zájmovým uskupením. Plán odejít z EU schválili i přes nesouhlas spolupředsedy Jörga Meuthena, který je poslancem Evropského parlamentu. „Politika je uměním možného,” řekl.

Sjezd, který doprovázely protesty odpůrců AfD, potvrdil, že je strana rozdělená. Radikální křídlo se pokusilo odvolat spolupředsedu Jörga Meuthena, který je na poměry AfD považován za umírněného. Hlasování o jeho odchodu se jim ale vyvolat nepodařilo.

Za Meuthenovo vítězství je možné považovat i odklad výběru volebního lídra. Spolupředseda totiž požadoval, aby tuto otázku vyřešilo celostranické hlasování a ne zhruba 600 delegátů sjezdu.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Tino Chrupalla má šanci vést AfD do voleb

AfD má jít do zářijových voleb s dvojicí vedoucích osobností. Předpokládá se, že jedním z nich bude spolupředseda AfD Tino Chrupalla, který patří k radikálnímu proudu. Toho by mohla doplnit Joana Cotarová z Hesenska, která patří ke stoupencům Meuthena. Cotarová se označuje za vhodnou kandidátku a říká, že by spolu s Chrupallou ze Saska zastupovali nejen hlavní proudy v AfD, ale i východ a západ Německa.

AfD rovněž schválila rezoluci, ve které odmítá karanténní uzávěru a také veškeré návrhy, které by vedly k nucenému testování a povinnému očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám