Hlavní obsah

Vyšetřovatel: Američané zabili novináře v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OXFORD

Britského reportéra Terryho Lloyda, který v březnu v roce 2003 zemřel v Iráku, zabili američtí vojáci nezákonně. V pátek o tom rozhodl britský vyšetřovatel Andrew Walker, který chce požádat generálního prokurátora, aby pohnal dotyčné americké vojáky k soudu. Pentagon přitom již dříve odmítl, že by americké síly mířila na civilisty a novináře.

Článek

Spolupracovník britské televize ITN Terry Lloyd (50) byl spolu s libanonským překladatelem Husajnem Osmanem zabit nedaleko Basry v březnu 2003. Kameraman Fred Nerac se od té doby pohřešuje.

Američané Lloyda střelili do týla

Americký útok na vůz televizního týmu přežil jen jeden kameraman. Zraněného Lloyda zastřelil američtí vojáci ranou do týla v momentě, kdy jej ošetřovatelé převáželi v minibusu z místa přestřelky mezi Američany a Iráčany.

"Není pochyb o tom, že minibus žádnou hrozbu pro Američany nepředstavoval. Jednalo se o nezákonnou střelbu," uvedl Walker. 

"Zabití mého otce by se tak rovnalo vraždě, což je šokující," reagovala na Walkerovo vyjádření dcera reportéra Chelsea.

Pentagon vinu odmítá

Americké ministerstvo obrany  už dříve několikrát odmítlo, že by americké síly mířily na civilisty a novináře. "Vždy jsme učinili nejpřísnější opatření, abychom se vyhnuli obětem v řadách civilistů. Fakt, že v Iráku umírají novináři, je smutná realita," prohlásil mluvčí Pentagonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Pohřešovaný reportér ITN je mrtev

Společnost ITN oznámila, že má důkazy, že její reportér Terry Lloyd, pohřešovaný od soboty s dalšími dvěma novináři na jihu Iráku, je mrtev. Jeho tělo...

Výběr článků

Načítám