Hlavní obsah

Reportéra ITN prý zabila v Iráku helikoptéra USA

Novinky, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IRÁK

Reportér britské televizní stanice ITN Terry Lloyd (50) se podle nového svědectví nestal krátce po vypuknutí války v Iráku obětí přestřelky, nýbrž byl pouze zraněn a zemřel až při útoku amerického vrtulníku na minibus, jímž byl převážen do nemocnice.

Foto: Policie ČR

Foto z místa události

Článek

Deníku The Daily Mirror to sdělil irácký obchodník Hamíd Aghlán (58), jehož prý zastavila irácká vojenská hlídka a požádala ho, aby svým civilním minibusem Mitsubishi odvezl zraněné do nemocnice v Basře.

"Zničehonic nás napadl napadl vrtulník a zasáhl vůz nejméně jednou dávkou. Novinář měl pouze lehké zranění ramene a chodil, při druhém útoku však dostal zásah do hlavy a na místě zemřel. Spolu s ním zahynul ještě jeden ze čtyř iráckých vojáků," uvedl svědek. Svou verzi prý v dubnu sdělil britské vojenské policii, nikdo mu však tehdy nevěnoval pozornost.

Američané mohou být obžalováni

Dnes naopak považují vyšetřovatelé Aghlánovu verzi za "vysoce pravděpodobnou". Královská vojenská policie odebrala z vozu vzorky údajné Lloydovy krve a provádí forenzní testy šesti průstřelů v zadní části automobilu.

Pokud se podaří zjistit posádku americké helikoptéry, mohla by být v souladu s Ženevskou konvencí obžalována, neboť zaútočila na civilní vůz opatřený poznávací značkou.

Lloydův džíp se dostal do přestřelky třetího dne války. Novinářovi kolegové, kameraman Fred Nerac (43) a překladatel Husajn Usmán padli do zajetí a byli podle všeho popraveni. Jako jediný přežil osudný den francouzský kameraman Daniel Demoustier.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám