Hlavní obsah

Maďar protestoval na Slovensku, sebrala jej policie

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Předseda maďarského Hnutí 64 žup László Toroczkai chtěl v sobotu odpoledne před budovou slovenského ministerstva vnitra v Bratislavě přečíst prohlášení, v němž chtěl protestovat proti útokům na příslušníky maďarské menšiny na Slovensku. Zabránili mu v tom však slovenští policisté, kteří jej odvezli ve voze k výslechu.

Článek

Informaci o zadržení Toroczkaie potvrdil bratislavský policejní Ľudovít Mihál. Šéf policistů obhajoval zákrok policistů tím, že původně zakázal shromáždění šéf bratislavského Starého města Peter Čierník.

"Osoba neuposlechla výzvu, aby ukončila svůj protest, proto policie zakročila" řekla policejní mluvčí Dáša Kolárová.

Ve dvě hodiny odpoledne se na místě plánovaného protestu shromažďovalo až 50 novinářů z Česka, Slovenska a Maďarska. Nacionalista Toroczkai přijel na místo okolo třetí hodiny.

"Jsem na Slovensku už od pátku, policie a tajná služba sledují každý můj krok už od hranic," řekl Toroczkai Právu.

Zástupkyně bratislavské samosprávy slovensky vyzvala Toroczkaie, aby "shromáždění rozpustil". "Jsem tady sám a procházím se. Není to demonstrace, shromáždění jsem zrušil," reagoval nacionalista.

Podle zástupkyně samosprávy však Toroczkai porušil zákon už tím, že se vyskytoval na místě zakázané demonstrace.

Když se nacionalista pokusil rozvinout transparent ve slovenském i maďarském jazyce, zasáhli policisté. Odtáhli jej do auta a odvezli k výslechu.

Na výslechu byl až do noci

Výslech trval až do nočních hodin. Následně byl Toroczkai vypovězen z území Slovenska na pět let.

Šéf maďarského extremistického hnutí avizoval, že se proti tomuto rozhodnutí odvolá. Za organizování zakázané demonstrace dostal také pokutu ve výši 1000 slovenských korun. Ze Slovenska odjel ještě v sobotu před půlnocí, když ho policie vyvezla až na hraniční přechod Rajka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám