Hlavní obsah

Jednání Británie s EU o alternativě k irské pojistce zatím bez výsledku

– Brusel/Londýn

Britský ministr pro brexit Stephen Barclay řekl v pátek po schůzce s unijním vyjednavačem pro brexit Michelem Barnierem, že se „věci pohnuly vpřed“. Podle Barniera se však v příštích dnech musí ještě udělat „hodně práce“. Výsledek jednání zpochybnil irský ministr zahraničí Simon Coveney, podle něhož je stále velká propast mezi Spojeným královstvím a EU. Brusel prý „stále čeká na vážné návrhy Londýna“.

Foto: Reuters

Britský ministr pro brexit Stephen Barclay (druhý zleva) se svým týmem

Článek

Velká Británie chce, aby dohoda o brexitu neobsahovala irskou pojistku, která garantuje, že mezi Irskem a Severním Irskem nevznikne pevná hranice. To by ale mohlo mít vážné důsledky - pokud by se Lonýn s Bruselem nedohodl, Severní Irsko by zůstalo součástí jednotného trhu EU.

Britský ministr pro brexit Barclay dával v pátek najevo optimismus: „V Dublinu, v Londýně i zde v Bruselu je vidět společný záměr dosáhnout dohody o hranici. Je tady jasný vzkaz od předsedy (Evropské komise Jeana-Claudea) Junckera a od premiéra, že dohoda je možná.” Dodal, že se příští týden obě strany sejdou a budou se věnovat detailům.

Britský premiér Boris Johnson sice po jednání uvedl, že bylo dosaženo „určitého pokroku“, ale je důležité jej „nepřeceňovat“.

Podle informací bruselské zpravodajky BBC Katyi Adlerové se všichni chtějí vyhnout dalšímu odkladu brexitu, který nikam nepovede, unie ale nepřistoupí na zrušení dojednané irské pojistky při absenci „neprůstřelné" alternativy.

Foto: Reuters

Hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier (vpravo) se svým týmem.

Brusel trvá na garancích

EU je ochotna od irské pojistky ve stávající podobě upustit, jak však uvedla Evropská komise po jednání Barniera s Barclayem v komuniké, musí být pojistka adekvátně nahrazena. „Je nezbytné, aby bylo v dohodě o vystoupení obsaženo plně proveditelné a právně funkční řešení.“

Podle listu The Financial Times Johnson řekl svým kolegům, že neočekává od říjnového summitu EU dojednání „právně funkčního” řešení pro irskou hranici. Jisté detaily možná bude potřeba doladit později.

To ale Evropská komise, jak plyne z výše uvedené citace, odmítá. Požaduje garanci volně průchozí hranice mezi Irskem a Severním Irskem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám