Hlavní obsah

Johnsona v Lucemburku vypískali. Alternativy k irské pojistce nepředstavil

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker dal po pondělní jednání s britským premiérem Borisem Johnsonem v Lucemburku najevo, že sedmadvacítka stále čeká na životaschopný návrh Londýna, jak vyřešit pat ohledně takzvané irské pojistky v brexitové dohodě. Oba se shodli na potřebě intenzivnějších jednání o podobě britského odchodu z Evropské unie. Johnson po schůzce zopakoval, že EU o odklad brexitu nepožádá, uvedla Downing Street v prohlášení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: JohnsonVideo: AP

 
Článek

„Oba lídři se shodli, že jednání musí být od nynějška intenzivnější, a (brexitové) pracovní schůzky se brzy začnou konat denně,“ uvedl Johnsonův mluvčí.

Kromě těchto setkání na nižší úrovni se podle něj budou konat rozhovory mezi unijním brexitovým vyjednavačem Michelem Barnierem a ministrem pro brexit Stephenem Barclayem. Také Johnson s Junckerem budou nadále v kontaktu.

Předseda EK podle tiskové služby komise britskému ministerskému předsedovi řekl, že Londýn musí nejdřív přijít s funkčními návrhy, čím nahradit irskou pojistku, která je pro Johnsona nepřijatelná. „Předseda Juncker zdůraznil, že komise je nadále ochotná a otevřená prozkoumat jakékoli návrhy, pokud budou plnit účel pojistky. Takové návrhy ale zatím Británie nepřestavila,“ píše se dále v prohlášení.

Londýn požaduje úpravu již dojednané „rozvodové” dohody, neboť nyní odmítá vládou premiérky Theresy Mayové odsouhlasenou podobu irské pojistky, která je její součástí. Juncker ale o víkendu v rozhovoru s německou rozhlasovou stanicí Deutschlandfunk prohlásil, že obnovit jednání o brexitové dohodě „nebude možné”.

Pojistka byla dojednána s cílem udržet i po brexitu volný režim na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Řekni pravdu, zastav puč

Johnson zažil v Lucemburku i nepříjemnost v podobě několika stovek demonstrantů, především krajanů, kteří na něj čekali po schůzce s lucemburským premiérem Xavierem Bettelem. Někteří z nich předem ohlašovali záměr Johnsonovo venkovní vystoupení přerušit za pomoci megafonů.

Z davu se ozývaly výkřiky jako „hanba“, „řekni pravdu, zastav puč“ nebo „zachraň nás, Bettele“, hlásili britští reportéři z místa.

Johnson se plánované tiskové konference kvůli pískotu nakonec neúčastnil. Lucemburský premiér přistoupil k pultíku sám a prohlásil, že právo demonstrovat je součástí demokracie.

K brexitu řekl, že prioritou jeho země je ochrana jednotného trhu. Sedmadvacítka podle něj potřebuje od Londýna solidní návrhy a Británii neposkytne odklad brexitu, pokud by takový krok nesledoval konkrétní účel. Lidé podle něj potřebují jistotu a politici je nemohou držet jako rukojmí. „Hodiny tikají,“ uvedl Bettel.

Johnson opakuje, že Spojené království odejde z EU podle plánu 31. října, ať už s dohodou, nebo bez. Brexit s dohodou ale označuje za možnost, které by dal přednost. S Junckerem se v pondělí setkal poprvé od svého nástupu do čela britské vlády na konci července.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám