Hlavní obsah

Přestřelky na Donbasu zesílily, ohrožují snahu Zelenského dosáhnout příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck

Přestřelky na východě Ukrajiny od začátku července zesílily. Ve středu si palba separatistů vyžádala jednoho mrtvého ukrajinského vojáka a devět zraněných, ve čtvrtek byl zraněn další ukrajinský voják. Palba ukrajinský sil zabila 70letou ženu v Horlivce. Střety podkopávají snahu prezidenta Volodymyra Zelenského dosáhnout na Donbasu příměří.

Foto: Andrew Lahodynskyj, ČTK/AP

Nové střety komplikují snahu ukrajinského prezidenta Zelenského dosáhnout příměří.

Článek

O obětech a zraněných vojácích informovala ve čtvrtek Ukrajinska pravda s odvoláním na ministerstvo obrany. Voják zahynul, když protitanková řízená střela zasáhla armádní kamion. Podle listu bylo nákladní auto součástí kolony, v níž jel gubernátor Pavlo Kyrylenko. Ten vyvázl bez zranění, jeho vůz zasažen nebyl.

Porušení příměří zaznamenaly ukrajinské síly v 42 případech po celé délce linie oddělující separatisty od vládních sil. Separatisté podle Kyjeva použili v 28 případech i zbraně, které měly být podle minských dohod staženy od fronty, zejména minomety ráže 120 mm a ráže 82 mm a dělové houfnice ráže 122 mm.

Mrtvá důchodkyně v Horlivce

Separatisté z porušení klidu zbraní obvinili ukrajinskou armádu. V palbě vládních vojsk utrpěla smrtelné zranění sedmdesátiletá obyvatelka města Horlivka, uvedla agentura separatistů DNR News a oznámila, že ukrajinské síly porušily příměří v 23 případech, přičemž na oblast pod kontrolou separatistů dopadlo 248 kusů munice. Mezi nimi údajně byly i zakázané minometné granáty ráží 82 a 120 mm.

Podle ukrajinských vládních zdrojů bylo zraněno i sedm příslušníků milic povstalců, ty to ale nepotvrdily, o ztrátách většinou nepíší.

Snaha podkopat cestu k příměří

Když ve středu padl ukrajinský voják, prezident Volodymyr Zelenskyj vzápětí označil incident za pokus překazit mírový proces, který se snaží oživit, a ohrozit snahu obnovit rozhovory o ukončení nepřátelství. „Tento drzý útok ukázal, kdo si ve skutečnosti nepřeje mír v Donbasu,” vzkázal.

Prezident nařídil náčelníkovi generálního štábu zesílit činnost ukrajinských jednotek při odhalování a zneškodňování diverzních skupin nepřítele. Ukrajinská armáda má podle vrchního velitele tvrdě reagovat na všechny provokace.

Zesílení střetů je patrné už delší dobu, minulý týden zasáhli povstalci sanitku, přičemž také zabili jednoho ukrajinského vojáka. [celá zpráva] Útok přišel v době, kdy se vládní síly a separatisté dohodli na stažení od frontové linie v Stanici Luhanské. [celá zpráva]

Konflikt v Donbasu si podle odhadů vyžádal od jara 2014 na 14 tisíc mrtvých. Kyjev a Západ obviňují Rusko z podpory povstalců, Moskva to popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám