Hlavní obsah

Zelenskyj: Vznikla křehká naděje na mír

Právo, ama
Kyjev

Za první krok ke stabilnímu zastavení palby na Donbasu označil v pondělí prezident Volodymyr Zelenskyj stažení ukrajinských vojáků a proruských separatistů z bojových pozic podél rozhraničení v obci Luhanská.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Nechci slibovat, že zítra skončí válka a zavládne mír, ale zdá se mi, že vznikla křehká naděje na začátek ukončení horké fáze války,“ řekl ve videu, které zveřejnil na sociálních sítích.

Stažení vojáků z obou stran v obci Luhanská potvrdila v neděli monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle ní obě strany již opustily pozice a demontují opevnění a odstraňují miny. Na stažení sil do vzdálenosti jednoho kilometrů se dohodli účastníci kontaktní skupiny v Minsku před třemi léty. Dohody se však nikdy neplnily.

Ruština na Donbasu?

Andrij Bohdan, šéf Zelenského prezidentské kanceláře v pondělí naznačil, že by ruština mohla získat status regionálního jazyka v Doněcké a Luhanské oblasti, jejichž část před pěti lety povstala proti změně režimu. Vyslovil se zároveň proti ruštině jako druhému státnímu jazyku.

„Jsem pro Ukrajinu a pro ukrajinštinu. Máme však problém a je třeba jej řešit. My ale pouze vedeme nekonečné řeči a nic neřešíme,“ řekl v rozhovoru pro RBK-Ukrajina. Předseda parlamentu Andrij Parubij však vzápětí reagoval, že parlament nedopustí obnovení regionálního statusu ruštiny.

Na jihu Ukrajiny a v severozápadní části Černého moře začalo v pondělí ukrajinsko-americké vojenské cvičení Sea Breeze 2019. Cílem cvičení je podle organizátorů procvičit plnění úkolů na zemi, na moři, pod vodou a ve vzduchu podle norem Severoatlantické aliance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám