Hlavní obsah

Posádka ruské ponorky zabránila jaderné katastrofě, zaznělo na pohřbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Čtrnáct námořníků, kteří zahynuli 1. července na ruské jaderné výzkumné ponorce AS-31 Lošarik při plavbě u přístavu Severomorsk, zabránilo globální jaderné katastrofě. Zaznělo to při sobotním pohřbu 14 obětí katastrofy, napsal v úterý server Newsru.com. K podobnému závěru dospěl už v pondělí server Ars Technica s odvoláním na vyjádření ruského ministra obrany Sergeje Šojgu.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Pohřeb čtrnácti členů posádky ponorky Lošarik

Článek

„Dnes vyprovázíme na poslední cestě posádku výzkumného hlubokomořského plavidla, která zemřela při plnění bojového úkolu v chladných vodách Barentsova moře. Čtrnáct mrtvých. Za cenu svého života zachránili životy svých soudruhů, zachránili plavidlo a nedopustili katastrofu planetárního rozsahu,” citoval server Newsru z projevu pobočníka velitele ruského námořnictva Sergeje Pavlova při sobotním posledním rozloučení s částí posádky supertajné ponorky Lošarik, určené pro výzkum ve velkých hloubkách.

Pohřeb se konal na petrohradském hřbitově a těla námořníků byla uložena vedle členů posádky jaderné ponorky Kursk, která se potopila při námořním cvičení v roce 2000.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na pozdější dotazy novinářů, jak námořníci takové katastrofě zabránili, odvětil, že nezná obsah vystoupení na pohřbu, a proto nemůže odpovědět, poznamenala agentura Reuters.

Kapitán Pavlov, který na pohřbu promluvil jako první, neupřesnil, co konkrétně námořníci, kteří zahynuli, podnikli. Následující řečník, náčelník politické správy ministerstva obrany Andrej Kartapolov, podle serveru Newsru.com prohlásil, že námořníci „v souladu s nepsanými námořními zákony uzavřeli průlez”, kterým by se zřejmě mohli zachránit, ale kterým se mohl rozšířit požár, a že ”tak mohou jednat jen opravdoví hrdinové”.

Foto: ČTK/AP

Výzkumná jaderná ponorka Lošarik

V prohlášení ministra obrany Sergeje Šojgu z 3. července se uvádí, že požár přežili čtyři námořníci a jeden civilista, který byl na palubě. Šojgu sdělil, že příslušníci posádky, kteří položili své životy, „projevili v kritické situaci hrdinství“.

„Z požárem zasažené části evakuovali civilního experta a zavřeli dveře, aby zabránili dalšímu šíření požáru, a bojovali za záchranu lodi až do konce,“ dodal Šojgu, podle kterého požár propukl v akumulátorové sekci, ale nezasáhl jaderný reaktor. Podle Ars Techniky to znamená, že posádka zabránila jaderné katastrofě.

Kreml také zveřejnil zápis ze setkání ministra obrany s prezidentem Vladimirem Putinem, kde Šojgu uvedl: „Můžeme podmořské plavidlo rychle opravit.“ Dodal, že díky činům posádky se uchránilo jaderné zařízení před požárem: „Posádka podnikla všechny nutné kroky, aby zachránila ponorku, která je nyní ve funkčním stavu.“

Putin o víkendu posmrtně vyznamenal titulem Hrdina Ruska čtyři námořníky, zbývajícím deseti udělil jiné vysoké vyznamenání. Uvedl také, že na palubě byla elitní posádka složená z důstojníků, z nichž dva už dříve obdrželi titul Hrdiny Ruska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám