Hlavní obsah

Požár na palubě ruského jaderného batyskafu si vyžádal 14 lidských životů

Moskva
Aktualizováno

Na palubě ruského batyskafu vypukl v pondělí požár, při kterém zahynulo 14 námořníků. Oznámilo to v úterý ruské ministerstvo obrany s tím, že nehoda se stala v ruských vodách při biometrických měřeních. Podle ruského serveru RBC se jednalo o jadernou ponorku pro výzkum velkých hlubin AS-12 Lošarik.

Foto: repro Tass

Ruský batyskaf, na jehož palubě vypukl požár

Článek

Ministerstvo obrany o tragédii informovalo podle agentury TASS v úterý ve svém prohlášení. Typ zařízení neupřesnilo, ale server RBC uvedl s odvoláním na informace z bezpečnostních zdrojů, že šlo o ponorku Lošarik na jaderný pohon, která je určena pro výzkum velkých hlubin: kvůli svému sférickému tvaru může sestupovat minimálně do hloubky 2500 metrů. Kromě výzkumu se používá zřejmě i ke špionážním činnostem, zejména k monitorování komunikace přes podmořské kabely.

„Prvního července vypukl v ruských vodách při biometrických měřeních požár na výzkumném hlubokomořském zařízení, které bylo určeno k výzkumu prostředí a dna světového oceánu pro potřeby Vojenské námořní flotily Ruska. Následkem požáru zahynulo 14 námořníků, kteří se otrávili zplodinami,“ uvedlo ministerstvo.

Podle agentury Interfax byl batyskaf na základně Severomorsk a požár se už podařilo zvládnout. „Příčina požáru se vyšetřuje,“ dodalo ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám