Hlavní obsah

Boris Johnson musí k soudu, lhal během kampaně za brexit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý starosta Londýna, exministr zahraničí Velké Británie a horký favorit na post šéfa konzervativců Boris Johnson je předvolán k soudu. Bude tam čelit obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele a klamání veřejnosti v souvislosti s jeho výroky, které pronesl během kampaně za brexit v roce 2016 a také ve volbách v roce 2017, napsal server týdeníku Focus.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Bývalý ministr zahraničí Boris Johnson

Článek

Konkrétně je to kvůli jeho tvrzení, že Británie posílá Evropské unii 350 milionů liber týdně. Po odchodu z Unie by podle Johnsona mohla země použít tyto peníze do systému zdravotní péče.

Britský statistický úřad prokázal, že číslo, které Johnson uváděl, bylo nadsazené, navíc byly pominuty platby, které jdou z Bruselu do Londýna. Úřad uvedl, že suma, která jde z Británie do Bruselu, se blíží zhruba 250 milionům liber, ale musí se k tomu vzít v úvahu také pozitivní dopad EU na obchod Spojeného království.

Televize Sky News uvedla, že se hrubý příspěvek Britů do unijního rozpočtu rok od roku liší. Za rok 2016 činil 13,9 miliardy liber, tedy přibližně 267 milionů liber na týden. Nad uváděných 350 milionů by se tento údaj dostal, pokud by se neprováděla „vratka” dojednaná s EU britskou vládou v 80. letech.

Vratka znamená návrat části finančního příspěvku, který pro Británii v 80. letech toto privilegium vyjednala někdejší premiérka Margaret Thatcherová.

Johnson kvůli tvrzení čelí obvinění, že veřejnosti lhal a zneužil tudíž svého postavení. Stížnost na něj na začátku roku podal 29letý podnikatel Marcus Ball, který na soudní spor shromáždil přes 200 tisíc liber (skoro šest milionů korun) prostřednictvím internetové kampaně.

Soudkyně vyhověla žádosti na jeho předvolání, to ale neznamená, že soud považuje obvinění za prokázané, připomněla agentura Reuters. Faktem ale je, že soudní proces přichází pro Johnsona v nejnevhodnější dobu. Bývalý šéf britské diplomacie je považovaný za favorita mezi uchazeči o vedení konzervativců po odcházející Therese Mayové. Ta by měla z čela strany odejít k 7. červnu.

Johnson v reakci uvedl, že stížnost byla k soudu podána z politických důvodů. Iniciátoři procesu podle něj chtějí podkopat výsledek brexitového referenda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám