Hlavní obsah

Po raziích na srbské policisty v Kosovu vyhlásil Bělehrad bojovou pohotovost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad/Přiština

Do plné bojové pohotovosti byly v úterý uvedeny srbská armáda a část policie poté, co speciální jednotky kosovské Národní osvobozenecké armády ráno zatkly 23 osob podezřelých z pašování a braní úplatků na Srby obývaném severu země. Většina zatčených jsou Srbové a Bosňáci ze severního Kosova, především příslušníci kosovské policie, zatčen byl zřejmě ale i jeden ruský příslušník mise OSN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní akce na severu Kosova budou podle šéfa tamní diplomacie pokračovatVideo: MOST TV, AP

 
Článek

Uvést armádu do plné bojové pohotovosti nařídil srbský prezident Alexandr Vučić, který po zasedání národní bezpečnostní rady řekl v parlamentu, že „Srbsko je připraveno chránit Srby v Kosovu“.

Srbské ministerstvo vnitra uvedlo do plné bojové pohotovosti všechny příslušníky speciálních policejních jednotek, uvedla srbská agentura Tanjug. Podle státní televize RTS byl zaznamenán pohyb vojsk na srbském území směrem ke hranici s Kosovem.

„Pokud to hned neskončí, není pochyb o tom, jak bude Srbsko reagovat již během dne,” řekl pověřenec srbské vlády pro Kosovo Marko Djurić, podle nějž má akce za cíl zastrašit a vyvolat paniku mezi tamním srbským obyvatelstvem.

Budeme pokračovat, hlásí Priština

Přiština však nemíní operaci ukončit. „Věřím, že to není poslední policejní operace v Kosovu. Možná dnes nebo v dalších dnech budeme bojovat proti organizovanému zločinu,” řekl šéf kosovské diplomacie Behgjet Pacolli, který se v Bratislavě zúčastnil schůzky ministrů zahraničí zemí západního Balkánu s kolegy ze čtyř středoevropských států včetně ČR.

Foto: Laura Hasani, Reuters

Kosovská policie a příslušníci speciální sil u Zubina Potoku

Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić operaci kosovských sil kritizoval: „Bylo tam nadměrné použití síly. Nebylo to nezbytné.” Uvítal ale stažení sil z oblasti Zubina Potoku.

Razie na severu Kosova

Bojová pohotovost byla vyhlášena kvůli rozsáhlé razii kosovské policie ve čtyřech Srby obývaných obcích na severu Kosova. Vučić uvedl, že zatčeno bylo 23 etnických Srbů a Bosňáků.

Vučić v parlamentu uvedl, že podle jeho nepotvrzených informací je mezi zadrženými i ruský občan a pracovník mise OSN UNMIK Michail Krasnoščenko. Ruské velvyslanectví následně vydalo prohlášení, v němž žádá „okamžité propuštění zatčeného” a „potrestání” zodpovědných osob, uvedla agentura RIA Novosti.

Foto: Laura Hasani, Reuters

Příslušníci kosovských speciálních jednotek

Srbský prezident dodal, že do operace bylo nasazeno 73 vozidel, většinou obrněných. Hlavní zátah se konal v obci Zubin Potok. Podle Vučiče tam zasahující jednotky použily při varovné střelbě ostrou munici. Podle kosovského listu Koha Ditore se v obci Zubin Potok strhla přestřelka, v níž byl lehce zraněn kosovský policista. Zraněni byli i dva Srbové.

Vučić zdůraznil, že Bělehrad měl předem informace o akci a že už 17. května informoval mezinárodní společenství a zástupce EU, že kosovští Albánci připravují zatčení desítek lidí na severu Kosova pod záminkou boje s organizovaným zločinem a korupcí.

Přesně tak zásah popsal kosovský premiér Ramush Haradinaj, který neupřesnil ani počet zatčených: „Je to operace proti organizovanému zločinu a jejím cílem jsou policisté a celníci.“ Policie údajně zabavila množství důkazního materiálu.

Razie proti zkorumpovaným celníkům

Výroky Haradinaje nepřímo potvrdil i mluvčí mezinárodních mírových sil KFOR Vicenzo Grasso, podle nějž není akce namířena proti Srbům, nýbrž proti zločincům a korupčníkům. Dodal, že neprobíhá pouze na severu země.

Foto: Bojan Slavkovic, ČTK/AP

Italští karabiniéři na hlídce v Kosovské Mitrovici

Srbská agentura Tanjug uvedla, že zatčení jsou srbští příslušníci kosovské policie, které úřady viní ze zapojení do organizovaného zločinu, pašování, braní úplatků či zneužití pravomocí.

Podle Vučiče však jen dva nebo tři zatčení mohou být spojováni se zmiňovanými zločiny, o nichž mluví Priština.

Reklama

Výběr článků

Načítám