Hlavní obsah

V britských eurovolbách zabodoval Nigel Farage a jeho Strana pro brexit

Londýn

Volby do Evropského parlamentu vyhrál ve Velké Británii se ziskem 32 procent Nigel Farage se svým uskupením Strana pro brexit. V europarlamentu bude mít minimálně 28 zástupců, napsala agentura DPA. Na druhém místě se ve volbách umístili Liberální demokraté se ziskem 20,3 procenta a sedmi křesly v europarlamentu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Eurovolby v Británii jasně vyhrál FarageVideo: Reuters

 
Článek

Strana pro brexit, kterou favorizovaly předvolební průzkumy, zvítězila v regionu severozápadní Anglie, ve východní Anglii či ve Walesu.

Se špatným výsledkem skončili labouristé. Získali 14 procent hlasů a šest mandátů. Jsou na pomyslném třetím místě. Proti roku 2014 je to ovšem propad, navíc ztratili v Londýně, kde je porazili Liberální demokraté.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Šéf Strany pro brexit Nigel Farage se raduje z vítězství v eurovolbách.

Katastrofálně dopadli vládní konzervativci odcházející premiérky Theresy Mayové. Se ziskem devíti procent se umístili až na pátém místě. Je to poprvé v dějinách Velké Británie, co dvě přední politické strany skončily v celostátním hlasování mimo první dvě pozice. Podle Farage by se měly tradiční strany z výsledků poučit.

Překvapivě silný byl výsledek Zelených, kteří získali jen něco málo přes 12 procent. Výsledky ze Skotska a Severního Irska se očekávají během pondělí.

Volbám ve Velké Británii dominovalo téma odchodu z Evropské unie. Výsledek podle analytiků jen potvrzuje polarizovanost společnosti v této otázce. Strany usilující o odchod bez dohod byly stejně silné jako strany usilující o druhé referendum.

Reklama

Výběr článků

Načítám