Hlavní obsah

Ve Francii budou soudit bývalého premiéra Fillona a jeho ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzští vyšetřovací soudci nařídili zahájení procesu s bývalým premiérem a prezidentským kandidátem Françoisem Fillonem a jeho manželkou Penelope, a to kvůli údajné zpronevěře veřejných peněz. Informoval o tom v úterý Le Monde.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francois Fillon na snímku z roku 2017

Článek

Proces se týká případu, kdy Fillon a jeho spolupracovník zaměstnávali Penelope Fillonovou mimo jiné jako asistentku, za což získala plat v celkové výši přes 830 000 eur (přes 21 milionů Kč). Podle prokuratury však šlo o fiktivní zaměstnání a manželka pro Fillona ve skutečnosti žádnou práci nevykonávala.

Vyšetřování manželů Fillonových běželo od roku 2017. Týdeník Le Canard enchaîné tehdy začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová léta získávala tučné odměny za fiktivní práci. Skandál ovlivnil předvolební kampaň před prezidentskými volbami, v nichž se Fillon ucházel o křeslo hlavy státu jako kandidát umírněné pravice.

Rozhodnutí vyšetřovat i Fillonovu manželku přišlo v březnu 2017, jen dva týdny poté, co bylo kvůli podezření na zpronevěru veřejných peněz zahájeno vyšetřování samotného Fillona. [celá zpráva] Ten v dubnu 2017 vypadl už v prvním kole prezidentských voleb, když skončil třetí za pozdějším vítězem Emmanuelem Macronem a vůdkyní krajní pravice Marine Le Penovou. [celá zpráva]

Spiknutí levice, tvrdí Fillon

Fillon vždy tvrdil, že kauza kolem zaměstnávání jeho manželky je „spiknutím levicových sil“. Podle něj Penelope Fillonová práci pro něj skutečně vykonávala.

Zaměstnávání rodinných příslušníků jako asistentů je ve Francii sice často kritizovaná, ale legální praxe. Vyšetřovatelé nicméně došli k závěru, že v případě Fillonových šlo o zpronevěru, protože Fillonova žena ve skutečnosti žádnou práci neodvedla.

Fillon vedl v letech 2007 až 2012 celkem tři vlády. Předtím byl poradcem Nicolase Sarkozyho, kterému pomáhal na cestě do prezidentského úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám