Hlavní obsah

Juncker chce vyrazit Orbánův Fidesz z Evropské lidové strany kvůli šíření lží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána by měla být vyloučena z Evropské lidové strany (ELS), uvedl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Evropští lidovci v pondělí zahájili proceduru, na jejímž konci by mohlo být vyloučení Fideszu z jejich řad. Hlasovat se o tom bude 20. března a pro vyloučení musí být absolutní většina, připomněla agentura DPA.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

„Už před několika měsíci jsem dal najevo, že největší problém ELS při volbách do Evropského parlamentu nese jedno jméno, a to je Orbán,“ řekl Juncker. „Podpořím jeho vyloučení,“ dodal.

Na adresu Orbána potom dodal: „Dost znamená dost. To znamená, že kdo lže z vnitropolitických důvodů, musí si položit otázku, jestli chce být součástí klubu ELS. Myslím, že už k němu nenáleží.“

Foto: Tamas Kaszas, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Pokud bude Orbán chtít, aby jeho Fidesz zůstal členem ELS, bude muset splnit několik podmínek, prohlásil kandidát na budoucího předsedu Evropské komise Manfred Weber.

„Viktor Orbán musí okamžitě a navždy ukončit kampaň své vlády proti Bruselu,“ řekl Weber. Maďarský premiér se musí podle něj také omluvit dalším členským stranám ELS a postarat se o to, aby v Budapešti zůstala Středoevropská univerzita, kterou založil finančník maďarského původu George Soros. „Rozhodnutí je na Budapešti,“ dodal Weber.

Foto: Pablo Gorondi, ČTK/AP

Billboard maďarské vlády, na níž je zobrazen šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a finančník George Soros s heslem Máš právo vědět, co se připravuje v Bruselu. Billboard je přestříkán nápisem zloděj Orbán.

Univerzita loni v prosinci oznámila, že většinu svých programů přestěhuje do Vídně, protože maďarská vláda nepotvrdila smlouvu, která by jí umožnila další působení v Budapešti.

Orbán se v posledních týdnech dostal do ostrého sporu s některými členy ELS kvůli kampani své vlády, která spojuje předsedu Evropské komise Junckera a Sorose s podporou migrace a s oslabováním ochrany hranic.

Frakce v EP:
Skupina Evropské lidové strany (Křesťanských demokratů)
Skupina Progresivní aliance socialistů a demokratů v Evropském parlamentu
Skupina Aliance liberálů a demokratů pro Evropu
Skupina Zelených/Evropské svobodné aliance
Evropská konzervativní a reformní skupina
Skupina Konfederace evropské sjednocené levice a severské zelenélevice
Skupina Evropa svobody a demokracie

Reklama

Související články

Orbán nahnal „svá“ média do houfu

Maďarská provládní média vložila svá aktiva do nadace, která se stane dominantním mediálním konglomerátem v zemi. Majitelé médií, podnikatelé blízcí premiérovi...

Výběr článků

Načítám