Hlavní obsah

Šestnáctá sobota pochodů žlutých vest. Zatím je relativně klid

– Paříž

Už šestnáctou sobotu v řadě se po celé Francii shromažďuje hnutí takzvaných žlutých vest, aby projevilo nespokojenost s politikou prezidenta Emmanuela Macrona a jeho vlády. Nynější akce se zatím konají hlavně v poklidu. V pokojné atmosféře dle televize BFM TV pochodovaly tisíce lidí ve městě Lille na severu země. V Paříži ale došlo na zatýkání, v Nantes propukly drobné šarvátky s policií.

Foto: Kamil Zihnioglu, ČTK/AP

Již 16. sobotu se ve Francii protestuje proti ekonomické politice tamní vlády.

Článek

V západofrancouzském Nantes pochodovalo podle BFM TV asi tisíc osob, ačkoli ne všechny na sobě měly poznávací znak v podobě reflexní vesty. Kolem 14:00 se průvod pokoušel projít menšími uličkami, avšak cestu jim zastoupili příslušníci bezpečnostních složek.

Ti následně použili i slzný plyn a demonstranti se údajně do centra vydali jinou trasou.

Benalla do vězení!

V Paříži bylo naplánováno vícero manifestací žlutých vest. Už kolem poledne se několik stovek stoupenců protivládního hnutí sešlo u Vítězného oblouku, kde zněl mimo jiné pokřik „Benalla do vězení”.

Jde o odkaz na bývalého Macronova bezpečnostního poradce Alexandra Benallu, který čelí obvinění, že loni na prvomájové manifestaci v Paříži v policejním převleku napadl demonstranty.

Foto: Kamil Zihnioglu, ČTK/AP

Snímek ze soboty 2. března v Paříži

Policie francouzské metropole informovala, že zkraje odpoledne na zdejších manifestacích zadržela devět osob.

Menší účast

Agentura AFP soudí, že účast je tuto sobotu v Paříži menší než při předchozích „mobilizacích” žlutých vest. Před týdnem podle vládních čísel po celé Francii protestovalo 46 600 lidí, z toho 5800 v hlavním městě.

Shromáždění se nekonají jen ve velkých městech, což dokumentuje například pochod nedaleko Besançonu na východě Francie, kterého se účastnili i osli. Lidé podél celé trasy sbírali odpadky, uvádí v reportáži televize France 3.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám