Hlavní obsah

Žluté vesty zničily 75 procent radarů, na silnicích přibylo obětí nehod

Paříž

Ve Francii byly od propuknutí protestů hnutí žlutých vest loni v listopadu poškozeny nebo zcela zničeny tři čtvrtiny silničních radarů, oznámil v pátek ministr vnitra Christophe Castaner. Poničení přístrojů pro měření rychlosti dal v rozhovoru s televizí France 2 do souvislosti s vyšší úmrtností na silnicích letos v lednu.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

V Paříži se u Vítězného oblouku sešlo pár stovek lidí.

Článek

„Zhruba 75 procent radarů bylo buď zničeno, nebo poškozeno či vyřazeno,” prohlásil ministr. „A ano, je mezi tím přímá souvislost,” dodal ministr s odkazem na zvýšení úmrtnosti při nehodách o 3,9 procenta v lednu v porovnání se stejným měsícem loňského roku.

Příkladem jsou podle něj radary, které někdo zakryje igelitem. Ty sice mohou dál měřit rychlost, ale nepořizují fotografie hříšníků. V prosinci tak úřady podle ministra zaznamenaly čtyřikrát více přestupků, z toho nárůst překračování rychlosti o 400 procent. „A na konci toho všeho jsou mrtví,” dodal Castaner.

Stát podle něj vyjde obnova radarů na zhruba půl miliardy eur (téměř 13 miliard Kč).

Otázka rychlosti na silnicích je ve Francii velmi citlivá, protože loni v červenci vláda snížila maximální rychlost na okresních silnicích z 90 na 80 km/h. Za překročení zavedla vysoké pokuty a netoleruje ani malé překročení rychlosti. Pokud je překročena rychlost mimo město maximálně o 19 km/h, řidiči zaplatí 68 eur, pokud překročí rychlost o 20 až 49 km/h, zaplatí na 135 eur a při překročení rychlosti o 50 km/h je to stojí 1 500 eur. Odečítají se také body a u vyšších překročení hrozí zákaz řízení na tři roky.

V roce 2017 zemřelo na francouzských silnicích 3 448 lidí a v letech 2014 až 2016 počty obětí stoupaly.

Další protestní akce žlutých vest se čekají i během soboty, i když jsou už výrazně slabší než loni, kdy byly zablokovány silnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám