Hlavní obsah

Žluté vesty opět vyrazily do ulic, došlo na střety i na piknik

V Paříži a dalších francouzských městech vyrazily do ulic tisíce lidí hlásících se k takzvanému hnutí žlutých vest, aby protestovaly proti politice prezidenta Emmanuela Macrona. Na několika místech se účastníci demonstrací střetli s policií, která zadržela několik desítek lidí. Pozorovatelé ale tvrdí, že účast na protestech stále klesá.

Foto: Kamil Zignioglu, ČTK/AP

Účastníci protestu žlutých vest v centrum Paříže a policisté.

Článek

V Paříži se u Vítězného oblouku sešly podle agentury AFP jen stovky lidí, celkem se několika pařížských pochodů zúčastnilo podle ministerstva vnitra na 4000 lidí. Policie zadržela několik osob.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

V Paříži se u Vítězného oblouku sešlo pár stovek lidí.

Minulou sobotu v ulicích hlavního města demonstrovalo na 5000 lidí ve žlutých vestách, po celé Francii asi 41 500 lidí. Jejich počet přitom vytrvale klesá - ještě první únorovou sobotu to bylo 58 tisíc lidí a loni v listopadu, kdy demonstrace začínaly, i přes 200 tisíc.

Pařížského pochodu se v sobotu zúčastnila i jedna z hlavních postav hnutí, řidič kamionu Éric Drouet, který se předtím nespěšně pokusil setkat s Macronem během jeho návštěvy zemědělského veletrhu, který prezident zahájil ve francouzské metropoli.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

protestovalo se také v Marseille

Srovnatelně velký počet lidí jako v Paříži vyrazil k protestům ve městě Clermont-Ferrand v centrální části země. Demonstranti se pokusili zablokovat střed města a střetli se s policisty, kteří proti nim použili slzný plyn. Zadržen byl dosud neupřesněný počet osob.

Zhruba stovka demonstrantů podle televize France 3 už dopoledne zablokovala vstup do skladu americké firmy Amazon v Toulouse. Další stovky lidí se sešly v Lille, Rouenu či Bordeaux. V Lyonu rovněž zasahovali policisté, kteří znemožnili protestnímu pochodu projít do centra a zadrželi asi deset lidí.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

V Paříže výrazně pohlesl počet účastníků protestu žlutých vest.

Výrazně poklidnější atmosféru měla nezvyklá akce u zámku Chambord na řece Loiře, kde tisícovka žlutých vest uspořádala protest ve stylu pikniku s občerstvením a hudbou. Na pořádek tam podle AFP dbaly desítky dobrovolníků v bílých vestách, kteří se úspěšně snažili předejít jakýmkoli násilnostem, jež jsou neorganizovanému hnutí veřejností vyčítány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám