Hlavní obsah

Mugabemu vyfoukli milion dolarů schovaný v aktovce

Právo, BBC, ROŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen 78 tisíc dolarů z téměř milionu v hotovosti (asi 22,5 mil. Kč) zbylo v aktovce, kterou si Robert Mugabe ještě jako prezident Zimbabwe uložil v roce 2016 u své příbuzné, jež mu spravovala venkovské sídlo, napsal server stanice BBC.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Bývalý prezident Zimbabwe Robert Mugabe

Článek

Ukázalo se to před soudem, který začal krádež rozmotávat na částce 150 tisíc. Překvapení čekalo na Mugabeho loni v březnu, když se čtyři měsíce po odchodu z funkce začal po aktovce shánět.

Příbuzná Constance Mugabeová mu ale tvrdila, že o žádné aktovce neví. Teď je podezřelá s dalšími dvěma členy personálu, že si za odcizené peníze nakoupili auta, domy nebo hospodářská zvířata.

V Mugabeho případě jde o ironii osudu. Za 37 let své vlády přivedl zemi na mizinu a byl nucen odstoupit i kvůli podezření, že se obohacoval ze státní pokladny. Ambasáda USA na počátku tisíciletí odhadla, že hodnota jeho majetku se blíží miliardě dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám