Hlavní obsah

Z galerie v Moskvě za plného provozu zmizel obraz, našli ho na staveništi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruským policistům se podařilo v pondělí brzo ráno nalézt olejomalbu malíře Archipa Ivanoviče Kuindžiho, která byla během neděle za pozoruhodných okolností ukradena z moskevské Treťjakovské galerie, napsala agentura DPA. Pikantní na krádeži je, že obraz zloději ukradli před očima zaměstnanců bezpečnostní agentury.

Foto: Profimedia.cz

Policie zabezpečuje místo, kde byl v neděli ukraden obraz malíře Archipa Ivanoviče Kuindžiho

Článek

Krádež obrazu byla velmi troufalá, proběhla za plného provozu, kdy byla galerie plná lidí. Ochranka viděla na obrazovkách z kamerového systému, jak dva lidé sundávají obraz ze zdi, odnášejí ho a mizí, řekla v neděli mluvčí ruského ministerstva vnitra Irina Volková agentuře TASS.

Během intenzivního pátrání policisté v obci Zarečje u Moskvy zadrželi jednatřicetiletého muže, který je z krádeže podezřelý. Policistům sdělil, že obraz schoval na staveništi. Tam jej policie také nalezla. Muž má trestní minulost, loni v prosinci byl zatčen za držení drog. Propuštěn byl s podmínkou, že nesmí z Ruska vycestovat. O dalším z dvojice zlodějů nejsou žádné informace.

Odcizené dílo má název „Aj Petri. Krym“ a je datováno rokem 1890. Bylo pojištěno na přibližně 175 tisíc eur (4,5 milionu korun).

Ukradený Kuindžiho olej Aj Petri, Krym

Kuindžiho plátno je součástí sbírky v Petrohradu a do Moskvy bylo převezeno na soubornou výstavu tohoto malíře řeckého původu. Jeho díla mají značnou cenu. V roce 2008 byla jedna z malířových prací vydražena v aukční síni Sotheby's za tři miliony dolarů (67 milionů korun).

Malíř se věnoval především krajinomalbě. Byl částečně malířský samouk, od roku 1868 však docházel do petrohradské Umělecké akademie. Měl blízko k malířské skupině Peredvižnici, jejichž výstav se účastnil. Jeho obraz Na ostrově Valaam byl prvním dílem, které Pavel Treťjakov zakoupil pro svou galerii.

Roku 1892 se Kuindži stal profesorem Akademie, byl však vyhozen roku 1897 kvůli podpoře studentských protestů. K jeho žákům patřili Arkadij Rylov, Nikolaj Konstantinovič Rerich a Konstantin Bogajevskij.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám