Hlavní obsah

Ženu údajně unesenou na východě Rakouska našli v Tyrolsku

– Vídeň • Aktualizováno

V Tyrolsku na jihozápadě Rakouska ve středu našli 87letou ženu, u níž panovalo podezření, že byla v úterý unesena v rakouském Eisenstadtu nedaleko maďarských hranic. Podle policie se zřejmě nejednalo o únos. Policii se ozvala její dcera, s tím, že ji veze do Švýcarska. Seniorka nebyla spoutaná a podle police nastoupila do vozu dobrovolně.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Příslušník rakouské policie

Článek

Jméno seniorky policie nezveřejnila, ale podle bulváru Kurier jde o Magdolnu Theresii Ottrubayovou, která je matkou švýcarského manažera Stefana Ottrubaye. Ten řídí nadaci spravující rodové jmění někdejšího uherského šlechtického rodu Esterházyů.

„Sedmaosmdesátiletá žena šla s pečovatelkou, když u nich zastavily dvě černé limuzíny a nechaly nastoupit ženu do jedné z nich,“ řekl policejní mluvčí Helmit Marban, který potvrdil, že k incidentu došlo v Esterházyho ulici.

Pečovatelku při činu odstrčili. Ta pak okamžitě zavolala policii. Podle mluvčího zřejmě měla auta zahraniční poznávací značky.

Kurier doplnil, že seniorka byla unesena v 15:30, když šla s pečovatelkou směrem k horskému klášteru. Šla s chodítkem. Z limuzín vystoupili muž a žena.

Policie uvedla, že případ vyšetřuje jako únos. Rakouský ministr vnitra Herbert Kickl se však podle AFP vyjádřil opatrněji, když prohlásil, že není jisté, „zda jde o únos v pravém smyslu slova”.

V noci se ozvala policii dcera Magdolny Theresie Ottrubayové, že je žena s ní ve voze. Prý si stěžovala, že je jí zima na nohy, řekl listu Kurier zdroj obeznámený s vyšetřováním. Dcera ji odvážela do Švýcarska. Údajně se jí v Eisenstadtu, kam se přestěhovala za synem na podzim, nelíbilo, protože tam nikoho neznala.

Rakouský tisk uvádí, že v ulicích Eisenstadtu, u něhož se nachází zámek Esterházyů, byli hodiny po údajném únosu vidět těžce ozbrojení policisté. Podle jednoho ze svědků policisté zastavovali a prohledávali auta s cizími poznávacími značkami, především maďarskými.

Stefan Ottrubay je synovcem zesnulé Melindy Esterházyové, jejímž manželem byl kníže Paul V. Melinda vedla nadaci, která pomohla zachovat rodinný majetek. Nyní je předsedou nadace Esterházyů a ředitelem společnosti spravující majetek uherského knížecího rodu právě Stefan Ottrubay.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám