Hlavní obsah

Češi na dovolenou létají víc než před covidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když rozpočty domácností poznamenala vysoká inflace posledních let, cestování nepatří mezi oblasti, kde by Češi chtěli šetřit. Loni podnikli dva a půl milionu cest na dovolenou letadlem, což je rekord a více než před pandemií covidu, kdy to bylo mírně přes dva miliony. Naopak cest autem či vlakem podle Českého statistického úřadu ubylo.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Ilustrační snímek z letiště Václava Havla

Článek

Lidé v minulém roce podnikli letecky 2464 cest na pobyty delší než čtyři noci. Oproti předchozímu roku to bylo o desetinu více. Za deset let se počet leteckých cest zvedl o 83 procent.

Autem Češi vyrazili na osm a půl milionu pobytů, což byl pokles skoro o milion. Autobusových zájezdů bylo 903 tisíc, zde došlo k mírnému nárůst. Naopak počet cest vlakem na dovolenou klesl ze 610 na 573 tisíc.

Největší prodejce zájezdů Invia je na prodej

Ekonomika

Vlakem na dovolenou jezdí podobný počet lidí jako před deseti lety. Zřejmě i proto, že jízdenky vyjdou mnohdy podobně nebo i dráž než letenky, ačkoliv cesta lůžkovým vlakem přes noc má pro některé své kouzlo.

Statistici počítají cesty na více než čtyři noci po Česku i do ciziny. Nedá se tedy říci, že by loni letadlem vycestovalo dva a půl milionu Čechů. Zjevně jich bude méně, protože mnozí cestovali víckrát.

„Dosavadní čísla prodaných zájezdů napovídají, že letos poletí na dovolenou ještě více lidí. V dubnu už jsme dosáhli přibližně šedesáti procent objemu tržeb loňského roku,“ řekla Novinkám Lucie Hasman z cestovní kanceláře Blue Style. Ta letos rozšířila nabídku o nové destinace na Krétě, na Mallorce nebo v Turecku.

„Z důvodu vysoké poptávky nabídneme v letní sezoně o šestnáct procent kapacity více než loni. Letní letový řád Smartwings počítá se spojeními z českých letišť do 74 destinací, z toho do pěti novinek,“ uvedl Petr Šujan, obchodní ředitel největší tuzemské letecké společnosti.

Anketa

Byli jste v posledním roce na dovolené letadlem?
Ano, několikrát
23,8 %
Ano, jednou
17,6 %
Ne, ale chystám se toto léto.
7,5 %
Ne, ani se nechystám.
51,1 %
Celkem hlasovalo 4580 čtenářů.

Do Chorvatska nejen autem

Na nárůstu počtu zahraničních dovolených a letecké přepravy se projevuje trend doplnit hlavní dovolenou ještě pobytem před či po sezoně. Roste i obliba dovolených, kdy rodiče s sebou k moři berou své děti, ale i rodiče. Pět či více lidí už se do málokterého osobního automobilu pohodlně vejde, zato v letadle to při včasné rezervaci není problém.

Češi více než dřív létají letecky i do bližších destinací, jako je Chorvatsko, Černá Hora nebo Albánie.

Například Turecká riviéra je letadlem vzdálená tři hodiny, na řecké Korfu či do Bulharska je to jen něco přes dvě hodiny cesty. Navíc Bulharsko stejně jako Rumunsko na jaře vstoupilo do schengenského prostoru, což cestování zjednodušuje.

Podle prodejců letenek nyní na jaře Češi kupují letenky do vzdálenějších destinací než loni. Nejčastěji takto létají do Asie a Severní Ameriky. Poptávku po asijských destinacích posílily zejména nové linky China Airlines na Tchaj-wan, Hainan Airlines do Pekingu nebo nasazení kapacitnějšího Boeingu 787-800 Dreamliner společností Qatar Airways na lince z Prahy.

I když odletům jednoznačně dominuje Praha, roste i nabídka regionálních letišť. Například Čedok přidal na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského letiště začne létat s Corendon Airlines do egyptské Hurghady.

Za letní dovolenou u moře si připlatíme

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám