Hlavní obsah

Penta žádá zničení nahrávek v kauze Gorila

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Finanční skupina Penta požádala slovenský úřad speciální prokuratury, aby se nahrávkami z úplatkářského skandálu Gorila z roku 2011 vůbec nezabývala. V pátek večer o tom informoval Denník N.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Po vypuknutí kauzy gorila vyšli Slováci do ulic

Článek

Na nahrávkách z let 2005 a 2006 Slovenská informační služba (SIS) zaznamenala setkání šéfa Penty Jaroslava Haščáka s politiky a vysoce postavenými státními úředníky v bytě ve Vazovově ulici v Bratislavě. „V podnětu žádáme, aby příslušné orgány postupovaly v souladu se zákonem a platným rozhodnutím ústavního soudu z roku 2012 ohledem nelegálního odposlechu,“ uvedl mluvčí Penty Martin Danko.

Penta v podstatě žádá, aby byly nahrávky zničeny. Ústavní soud totiž konstatoval, že bylo odposlouchávání bytu nezákonné. Odposlechy sice schválil krajský soud v Bratislavě na žádost SIS, ale podle ústavního soudu nebyla žádost o odposlouchávání dostatečně odůvodněna.

Denník N konstatoval, že žádosti Penty pravděpodobně nebude vyhověno a policie začne nahrávky zkoumat.

Našli je u Kočnera

Při říjnových domovních prohlídkách našla policie u kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera USB klíč s nahrávkami, které se týkají úplatkářského skandálu Gorila z roku 2011. Kočnerovo jméno je zmiňováno také v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Jeden z obviněných v případu označil právě Kočnera za objednavatele vraždy. Domovní prohlídky se u Kočnera konaly právě z tohoto důvodu.

Nahrávka by mohla potvrzovat pravost spisu Gorila. Spis byl vlastně přepisem zmíněných odposlechů pořízených SIS. Přepis nahrávek se dostal na veřejnost v roce 2011, ale nahrávka samotná dosud chyběla. Dokument popisuje uplácení politiků a státních úředníků za vlády premiéra Mikuláše Dzurindy. Penta a politici spis zpochybnili, existence nahrávky by však jeho autenticitu potvrzovala. Vyšetřování však může brzdit zmíněné rozhodnutí ústavního soudu z 2012 o nelegálnosti odposlechů.

Kočner je už několik měsíců ve vazbě v souvislosti s podezřením na falšování směnek v hodnotě 70 milionů eur (1,8 miliardy korun). Zavražděný novinář Kuciak napsal o Kočnerovi několik článků a podnikatel mu měl za to vyhrožovat. Jeden z obviněných z Kuciakovy vraždy Zoltán Andruskó spolupracuje s policií a za objednavatele únorové vraždy označil právě Kočnera.

Reklama

Související články

Za propuštění nabízel Kočner milion eur

Specializovaný soud v Banské Bystrici podle deníku Pravda odmítl v polovině listopadu kauci ve výši jeden milion eur (téměř 26 milionů korun) za propuštění...

Výběr článků

Načítám