Hlavní obsah

Kiska Lajčákovu demisi zatím nepřijme

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák podal v pátek demisi, ale prezident Andrej Kiska ji zatím nepřijal. Podle vlastních slov počká na výsledek středečního zasedání vlády a pak se definitivně rozhodne.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský prezident Andrej Kiska.

Článek

Premiér Peter Pellegrini v pondělí požádal hlavu státu, aby Lajčákovu demisi nepřijal.

„Předseda vlády mě informoval, že ministr zahraničí má jeho plnou důvěru. Po zasedání vládního kabinetu se v Prezidentském paláci setkám s premiérem a ministrem zahraničí a oznámím jim své závěrečné rozhodnutí ohledně demise. Osobně by mě jeho odchod mrzel. Slovensko by nemělo ztratit tak kvalitního ministra a diplomata světové úrovně,“ řekl Kiska v úterý před novináři.

Lajčák podal demisi jen několik hodin poté, co slovenský parlament odmítl migrační pakt OSN. Lajčák se na přípravě migračního paktu podílel během svého ročního působení ve funkci předsedy Valného shromáždění OSN, ve které skončil letos v září.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Valného shromáždění OSN Miroslav Lajčák při rozhovoru pro deník Právo

Od prvního ledna 2019 bude Slovensko předsedající zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). V této souvislosti navštívil v pondělí Bratislavu generální tajemník OBSE Thomas Greminger. Po jednání s premiérem Pellegrinim řekl, že doufá v Lajčákovo setrvání ve funkci. „OBSE potřebuje excelentní vedení. Potřebujeme zkušeného a respektovaného lídra,“ uvedl.

Vládní strana Směr-sociální demokracie ještě nedávno uvažovala o kandidatuře Lajčáka na prezidenta. Lajčák to odmítl, ale podle průzkumů veřejného mínění by prezidentské volby vyhrál se značným náskokem. Současný prezident už kandidovat nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám