Hlavní obsah

Putin o schůzku s Trumpem škemrat nebude, oznámili zhrzení Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident ani žádní další vysoce postavení politici federace se schůzky s americkými protějšky nebudou doprošovat. Po dvou odmítnutých bilaterálních jednáních během jednoho měsíce to podle agentury Bloomberg oznámil poradce ruského prezidenta Vladimira Putina pro zahraniční politiku Jurij Ušakov. Dodal ale, že ruská strana o jednání s americkými partnery stojí.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

„Nebudeme u americké strany škemrat nebo se jim podbízet. Teď je to celé na Američanech,“ řekl v úterý Ušakov novinářům.

Americký prezident Donald Trump naposledy odmítl schůzku se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na summitu zemí dvaceti nejvýznamnějších ekonomik světa G20. Reagoval tak zajetí tří ukrajinských vojenských lodí i s posádkou v Azovském moři.

Moskva ale opakuje, že o jednání stojí. Jen je teď podle ní pomyslný míč na opačné straně hřiště. „Podtrhl bych, že se necítíme uraženi, jen (zrušení plánované schůzky pozn. red.) litujeme,“ zdůraznil Ušakov.

Kerčský incident

U Kerčského průlivu mezi Černým a Azovským mořem 25. listopadu ruské pohraniční jednotky ostřelovaly a zadržely tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva a zajaly jejich posádky. Při tomto ozbrojeném střetu Rusové zranili tři Ukrajince. Kyjev zareagoval vyhlášením válečného stavu v části Ukrajiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržené ukrajinské lodě v přístavu na KrymuVideo: Reuters

Jablkem sváru je Kerčský průliv mezi Azovským a Černým mořem, přes který Rusové postavili most na poloostrov Krym, anektovaný Moskvou v březnu 2014. Anexi Ukrajina a většina zemí světa neuznává.

Ukrajina v průlivu trvá na svobodné plavbě, zatímco Rusko tvrdí, že jde o jeho výsostné vody, kterými se smí plout jen s ruským povolením.

Foto: Mapy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám