Hlavní obsah

Blokád silnic proti zdražování paliv se ve Francii účastnilo 290 tisíc lidí, zraněných je přes 400

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Už přes 400 raněných, z toho 14 těžce, a jednu mrtvou si podle nové nedělní bilance dosud vyžádaly protesty ve Francii proti zdražování benzínu a nafty. Demonstrace pokračují i v neděli, ale už jen na 150 místech. V sobotu se konalo na 2000 protestů organizovaných hnutím Žluté vesty, jichž se zúčastnilo skoro 290 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty proti zdražování paliv mají jednu oběť a 400 zraněnýchVideo: Reuters

 
Článek

Přibližně 3500 lidí pokračovalo v blokádě i v noci na neděli a v neděli, informoval ministr vnitra Christophe Castaner.

Mezi těžce zraněnými je nejméně jeden policista, celkem byli zraněni nejméně čtyři zasahující policisté, kteří se snažili umožnit průjezd po hlavních tazích. Kvůli protestům bylo podle stávajících zpráv zadrženo 117 lidí, z nichž 73 skončilo ve vazbě. Je mezi nimi i žena, která v Pont-de-Beauvoisin v Savojsku v panice najela do 63leté demonstrantky, protože chtěla odvézt svou dceru do nemocnice a blokáda na silnici jí v tom bránila. Žena zemřela. [celá zpráva]

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Demonstranti blokují dopravu u Nantes.

Demonstranti blokovali nájezdy na dálnice či kruhové objezdy. Dálnice A6 spojující Lyon s Paříží byla nad Lyonem zablokována v obou směrech.

Policie použila slzný plyn při rozhánění blokád u vjezdu do tunelu pod alpským masivem Mont Blanc, poblíž prezidentského Elysejského paláce v Paříži a také v centru Lyonu.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Protest Žlutých vest u Triumfálního oblouku v Paříži

Podle vyjádření ministra životního prostředí Francoise de Rugyho pro deník Le Parisien bude vláda nicméně ohledně ceny pohonných hmot sledovat ”nastolenou dráhu”, neboť se musí dostat z pasti závislosti na fosilních palivech.

Protesty vyvolal záměr vlády zvýšit od ledna daň z nafty o 6,5 centu za litr a benzinu o 2,9 centu za litr. Už loni stoupla cena benzínu o 23 procent a nafty o patnáct. Ministři to obhajovali rostoucími cenami paliv, jenomže současně stoupá i spotřební daň. Snahou vlády je podpořit ekologičtější způsoby dopravy.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Demonstrace Žlutých vest u Nantes

Nejde ale jen o ceny benzínu, ale i o nespokojenost s vládou prezidenta Macrona, jehož popularita spadla podle průzkumu zveřejněného v neděli v Journal du Dimanche na 25 procent.

„Ukazujeme, že Francouzi nepodporují vládní politiku,“ řekl 47letý elektrikář Franck Deroo, který se účastnil blokády u belgických hranic v Neuville-en-Ferrain. „Macron je prezident bohatých a ne chudých. Potřebuje taky myslet na chudé,“ dodal 38letý Andre, který se účastnil blokády v Dole. Hnutí žluté vesty má podporu 73 procent lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám