Hlavní obsah

Mayová může kvůli dohodě o brexitu čelit hlasování o nedůvěře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová v pátek ve vysílání BBC hájila dohodu o odchodu Velké Británie z Evropské unie, kterou tvrdě kritizuje část jejích spolustraníků. Podle důvěrných zpráv ji chtějí konzervativci sesadit a mají již dost podpisů na vyvolání hlasování o nedůvěře. Mayová chce zavázat konzervativní poslance, aby hlasovali pro vyjednanou dohodu.

Foto: Pool, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Mayová čelí snaze konzervativců odvolat ji z postu šéfky strany i z postu premiérky. Uvedl to list The Guardian s dovoláním na nejmenovaný zdroj, jehož informace se dříve vždy potvrdily. Uváděl, že nedůvěru jí písmeně vyjádřilo už 48 lidí. To je dost podpisů, aby mohli vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu. Hlasování o nedůvěře se podle stranických pravidel musí uskutečnit v případě, že o to požádá 15 procent konzervativních poslanců.

Za snahou vyvolat hlasování o nedůvěře stojí vlivný člen Konzervativní strany a zastánce tvrdého brexitu Jacob Rees-Mogg. K napsání výše zmíněného dopisu se veřejně přihlásilo 20 konzervativních poslanců včetně Reese-Mogga. Poslanci ale svůj požadavek hlasovat o nedůvěře nemusí oznamovat veřejně.

Nespokojenci s Mayovou musejí pro její sesazení získat podporu většiny z aktuálních 315 konzervativních poslanců. List The Daily Telegraph uvedl jako možné datum hlasování 20. listopad. O tom, že se rozhodování o osudu Mayové skutečně blíží, svědčí i informace televize SkyNews. Sdělila, že všichni vládní předáci, kteří mají v parlamentu na starosti dodržování stranické disciplíny, byli vyzváni, aby svůj dnešní program zrušili a vrátili se do Londýna.

Britská premiérka je pod stále větším tlakem, protože Michael Gove odmítl přijmout post nového vyjednavače o vystoupení z EU. Gove odmítl pozici kvůli tomu, že mu Mayová nedovolila dohodu předjednat, uvedla BBC. Bývalý vyjednavač Dominic Raab, který tento týden odstoupil, řekl, že v návrhu dohody jsou „fatální chyby“. Mayová ale BBC řekla, že je skutečně přesvědčena, že „je to opravdu nejlepší dohoda pro Británii“.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Britský ministr pro brexit Dominic Raab rezignoval.

Za příšerný označil návrh rozlukové dohody mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím někdejší britský ministr pro brexit David Davis, kterého nahradil Raab. Očekává, že v parlamentu bude dohoda odmítnuta, takže premiérka bude muset přijít s alternativou.

„Tohle nesplňuje požadavky lidí, pro tohle nehlasovali, nesplňuje to ani podmínky manifestu konzervativců,” prohlásil Davis. Premiérku odmítl kritizovat, ale uvedl, že nesouhlasí s jejím tvrzením, že na výběr jsou jen její dohoda, nebo žádná dohoda.

Mayová ale v pátek v éteru vyloučila, že by mohli konzervativní poslanci hlasovat o dohodě podle svého uvážení. Podle ní je tu kolektivní odpovědnost. Dodala, že zatím má podporu severoirských unionistů, na níž je její kabinet závislý.

Ministři pro brexit padají jako mouchy

Davis působil jako ministr pro vystoupení Británie z EU do července 2018, kdy rezignoval spolu s tehdejším britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem. Oba nesouhlasili s takzvaným plánem z Chequers, ve kterém Mayová stanovila zachování více obchodních vazeb na EU a především volný pohyb zboží. Označili jej za příliš měkký.

Poté, co se Británie a Brusel tento týden domluvily na podobě návrhu dohody o brexitu [celá zpráva], odstoupil Dominic Raab a ministryně práce a sociálních věcí Ester McVeyová. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám