Hlavní obsah

Navalnyj byl zadržován neoprávněně, rozhodl tribunál pro lidská práva ve Štrasburku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk
Aktualizováno

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku ve čtvrtek dospěl k závěru, že opakované zadržování lídra ruské opozice Alexeje Navalného mezi lety 2012 a 2014 bylo politicky motivované a v rozporu s lidskými právy. Soud zároveň nařídil Moskvě, aby Navalného odškodnila částkou 63 tisíc eur (zhruba 1,6 milionu korun). Rozhodnutí je konečné.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Ruský opozičník Alexej Navalnyj před Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku.

Článek

Policie Navalného mezi lety 2012 a 2014 zadržela celkem sedmkrát. Opoziční předák v pěti případech vyvázl s pokutou, dvakrát byl uvězněn, a to až na 15 dnů. Podle Evropského soudu pro lidská práva nejméně dvě tato zadržení měla potlačit politickou pluralitu v zemi.

"Vyhráli jsme. Úplně. Vládu jsme rozdrtili... Hurá!" napsal na Twitteru Navalnyj v reakci na verdikt. Politik se čtvrtečního jednání soudu osobně zúčastnil.

Evropský soud pro lidská práva přitom už loni v únoru rozhodl, že Rusko porušilo práva Navalného tím, že jej v letech 2012 až 2014 policie při demonstracích opakované zadržela. [celá zpráva] Moskva i Navalnyj rozhodnutí soudu předali na přezkoumání Velkému senátu Evropského soudu pro lidská práva, jehož rozsudek je konečný.

Reklama

Výběr článků

Načítám