Hlavní obsah

Státníci při výročí konce první světové války hovořili o míru, musí se na něm pracovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Paříži u Vítězného oblouku se za účasti francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a zhruba osmi desítek zahraničních prezidentů a premiérů včetně českého ministerského předsedy Andreje Babiše v neděli uskutečnila vzpomínková ceremonie u příležitosti stého výročí konce první světové války. Na pietu odpoledne navázalo Pařížské mírové fórum, které zahájil francouzský prezident a jehož prvním řečníkem byla německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron během vzpomínkového ceremoniálu u Vítězného oblouku v Paříži

Článek

Macrona u Vítězného oblouku přivítal francouzský premiér Édouard Philippe a francouzští vojenští činitelé. Prezident následně vzdal hold praporům a ceremonie pokračovala přehlídkou jednotek a sérií vojenských poct včetně čtení jmen vojáků, kteří v uplynulém roce padli za Francii. Minutu ticha pak ukončila francouzská hymna Marseillaisa v podání francouzského armádního hudebního tělesa.

V následném projevu Macron varoval před křehkostí míru a před nebezpečím nacionalismu, který označil za přímý protiklad vlastenectví. „Stopy této války nikdy nezmizely,” řekl Macron. „Staří démoni se opět probouzejí,” dodal.

Foto: Benoit Tessier, ČTK/AP

Francouzský prezident během projevu u Vítězného oblouku.

Podle Macrona musí světoví předáci za mír bojovat společně, neboť násilí a uzavření se do sebe není řešením. Prezident poté společně se zahraničními vůdci, kteří dění sledovali z tribuny, vzdal čest hrobu neznámého vojína. Zhruba 90minutovou pietu završila minuta ticha zakončená troubením vojenské polnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záznam z ceremonie ke stému výročí konce první světové války Video: Reuters

Velká vojenská přehlídka se v rámci výročí nekonala. Macron si totiž podle listu Le Figaro nepřál dát aktu "příliš vojenský" ráz, aby se tak nedotkl Berlína jako poražené strany.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Manželka francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Brigitte and ruský prezident Vladimír Putin sledují vzpomínkovou ceremonii u příležitosti stého výročí konce první světové války u Vítězného oblouku.

Po příchodu k oblouku si rukou potřásli americký prezident Donald Trump a jeho ruský kolega Vladimir Putin. Původně se předpokládalo, že se v Paříži sejdou ke krátké schůzce, což se ale nakonec nestalo. Následně Putin potvrdil, že s Trumpem alespoň hovořil a konverzaci označil za dobrou. [celá zpráva]

Foto: Ludovic Marin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin si potřásá rukou s manželkou hlavy Bílého domu Donalda Trumpa Melanií

Summit obou vůdců by se měl uskutečnit na okraj schůzky G20 v Argentině na přelomu listopadu a prosince. S Putinem a Trumpem rovněž hovořil ve francouzské metropoli i izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Na bezpečnost desítek zahraničních státníků dohlíželo na 10 tisíc policistů, nasazena byla i armáda. Přesto se do blízkosti Trumpovy kolony mířící po třídě Champs-Élysées k Vítěznému oblouku podařilo přes uzávěru proniknout třem aktivistkám hnutí Femen. Podle agentury AP měla jedna z nich na obnažených ňadrech nápisy, které obsahovaly slova fake (podvrh, falešný) a peace (mír) a křičela "fake peace makers" (falešní mírotvorci). [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nahá aktivistka narušila v Paříži slavnostní ceremoniiVideo: Reuters

Proti návštěvě amerického prezidenta Trumpa protestovalo v Paříži asi tisíc osob. Policejní zdroje uvedly, že protestní shromáždění proběhlo v klidu a nebyl hlášen žádný incident.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Protesty proti návštěvě amerického prezidenta Trumpa v Paříži

Německá kancléřka Merkelová na mírovém fóru, které začalo po společném obědě státníků v Elysejském paláci, vyzvala k úsilí o celosvětový mír a spolupráci. Mír není možné považovat za samozřejmost, je třeba na něm pracovat, dodala s tím, že „není možné jen stát opodál a dívat se”, jak ve světě zuří množství konfliktů. V této souvislosti zmínila například válku v Sýrii.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Francouzský president Emmanuel Macron s manželkou Brigitte společně s německou kancléčkou Angelou Merkelovou před Elysejským palácem

Třídenní mírovou konferenci zahájil Macron. Ten mimo jiné prohlásil, že světová stabilita je nyní ohrožena nacionalismem, rasismem, antisemitismem a extremismem a rovněž i ekonomickými problémy a potížemi souvisejícími s životním prostředím a migrací. Setkání 84 světových vůdců během oslav 100. výročí konce první světové války Macron označil „za historický okamžik”.

Trump na mírovou konferenci nedorazil a namísto toho odjel uctít památku padlých vojáků. „Je naší povinností chránit civilizaci, kterou oni bránili, a ochránit mír, kvůli kterému před sto lety ušlechtile položili svůj život,” uvedl Trump během návštěvy hřbitova na pařížském předměstí Suresnes, kde je pochováno více než 1500 amerických vojáků.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

President Donald Trump uctil památku padlých vojáků na hřbitově na pařížském předměstí Suresnes.

Také Velká Británie si v neděli slavnostně připomněla sté výročí konce první světové války. Piety v centru Londýna se zúčastnila i královská rodina. Na večerní ceremonii ve Westminsteru bude i královna Alžběta II. nebo německý prezident Frank-Walter Steinmeier. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská královská rodina se zúčastnila výročí konce první světové válkyVideo: AP

Reklama

Výběr článků

Načítám