Hlavní obsah

Morawiecki: Varšava asi couvne od paktu o migraci

Právo, DPA, ČTK, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko pravděpodobně odstoupí od připravovaného globálního paktu Organizace spojených národů o migraci. Ve Varšavě to v pátek řekl polský premiér Mateusz Morawiecki na tiskové konferenci s kancléřkou Merkelovou.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„Je velmi pravděpodobné, že nebudeme součástí tohoto globálního paktu. Jsme toho názoru, že naše suverénní principy mají absolutní prioritu,“ sdělil Morawiecki. Merkelová pakt naopak hájila: tvrdila, že zdůrazňuje suverenitu států v migračních otázkách a je základem pro legální migraci.

Globální pakt OSN o migraci již odmítli představitelé USA, Rakouska a Maďarska.

Slováci se ho nebojí

Premiér Andrej Babiš řekl na schůzi Poslanecké sněmovny, že navrhne, aby také Česko po vzoru Maďarska a Rakouska ke globálnímu migračnímu paktu nepřistoupilo; vláda by o tom měla jednat příští týden.

Miroslav Lajčák, slovenský ministr zahraničí a evropských záležitostí, na rozdíl od představitelů Česka, Rakouska a Maďarska podpořil migrační pakt OSN. Stalo se tak v pátek na tiskové konferenci v Bratislavě po jednání s českým protějškem Tomášem Petříčkem.

„Globální pakt o migraci je politický dokument, ale nikoho k ničemu nenutí. Není to dokument, že migrace je lidské právo. Nikdo nesahá členským zemím na jejich kompetence. Věřím, že Slovensko se zachová jako rozumná a odpovědná země,“ uvedl Lajčák, který v září skončil roční působení na pozici předsedy Valného shromáždění OSN.

Šéf slovenské diplomacie dodal, že ho rozhodnutí rakouského parlamentu zklamalo. „Tento dokument je nezávazný a uvádí jen doporučení. Je tam jasně uvedeno, že každá země má právo řešit nelegální migraci podle vlastních pravidel,“ doplnil.

Reklama

Související články

Rakousko zavrhlo pakt OSN o migraci

Rakousko nepodepíše globální pakt OSN o migraci, který bude v prosinci oficiálně přijat v Marrákeši. Kancléř Sebastian Kurz a vicekancléř Heinz-Christian...

Výběr článků

Načítám