Hlavní obsah

Musí se zabránit tvrdému brexitu, shodli se Kurz s Macronem

Evropská unie by měla udělat vše, co je v jejích silách, aby zabránila odchodu Velké Británie z Unie bez dohody o uspořádání vztahů. Při jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži to řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz, jehož země předsedá Radě EU. Také Macron se vyjádřil ve prospěch dohody při současném zachování pravidel EU.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Rakouský kancléř Sebastian Kurz (vlevo) a francouzský prezident Emmanuel Macron před Elysejským palácem

Článek

„Asi se shodneme na tom, že musíme udělat maximum, abychom se vyhnuli tvrdému brexitu a umožnili pevnou spolupráci mezi Británií a Evropskou unií i po jejím vystoupení z EU,“ prohlásil Kurz.

„Je nezbytné, abychom dosáhli dohody, ale aby současně byla plně zachována pravidla soudržnosti a ochrany Evropské unie a jednotného trhu, přičemž Británie zase musí respektovat hlasy svých občanů,“ řekl Macron.

Kurz se s Macronem sešel krátce před neformální schůzkou premiérů a prezidentů EU, která se uskuteční ve středu a ve čtvrtek v Salcburku. V neděli jednal rakouský kancléř v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, v úterý ho čeká v Římě setkání s italským premiérem Guiseppem Contem.

Kromě brexitu by měl Kurz s Macronem hovořit také o migrační politice a o vnitřní bezpečnosti EU. V neděli se Kurz s Merkelovou vyslovili pro zlepšení ochrany hranic EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám