Hlavní obsah

Přes sto tisíc lidí se zúčastnilo Zacharčenkova pohřbu v Doněcku

– Doněck (Ukrajina)

Více než 120 tisíc lidí se podle agentury Interfax v Doněcku zúčastnilo nedělního pohřbu předáka proruských separatistů na východě Ukrajiny Alexandra Zacharčenka, který se v pátek stal obětí atentátu. Rakev se zavražděným byla vystavena v budově městské opery, před kterou lidé s květinami vytvořili frontu dlouhou několik kilometrů.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Rakev předáka proruských separatistů na východě Ukrajiny Alexandra Zacharčenka byla vystavena v budově městské opery.

Článek

Úřady separatistické Doněcké lidové republiky uspořádaly na Zacharčenkovu počest velkou pietní akci spojenou s převozem pozůstatků na dělové lafetě na hřbitov na jižním okraji města.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

S předákem proruských separatistů Alexandrem Zacharčenkem se přišly rozloučit desetitisíce lidí.

V povstalecké republice již druhým dnem pokračuje třídenní smutek. Na rozloučení s jejím vůdcem přijely delegace Ruska a rovněž Jižní Osetie a Abcházie, tedy dvou gruzínských separatistických regionů, které se od Gruzie odtrhly s ruskou podporou.

Exploze v restauraci

Zacharčenko zahynul při explozi v jedné z doněckých restaurací; zemřel i jeden z jeho ochránců a několik dalších lidí utrpělo zranění.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Lidé vytvořili před budovou městské opery několikakilometrovou frontu.

Separatisté i ruští představitelé tvrdí, že šlo o teroristický útok, který má na svědomí Kyjev. Ukrajinská tajná služba SBU naopak vraždu přičetla vnitřním konfliktům mezi separatisty. Není prý ani vyloučeno, že Rusko se rozhodlo zbavit osoby, která mu začala překážet. Zkrátka Rusové viní Ukrajince a Ukrajinci viní Rusy. [celá zpráva]

Doněcké úřady dle agentury Interfax oznámily, že případ vyšetřují jako terorismus a že již bylo zadrženo několik podezřelých.

Reklama

Související články

Spojené státy neuznávají anexi Krymu Ruskem

Spojené státy neuznávají ruskou anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krym. Uvedl to Bílý dům s tím, že USA svůj postoj nemění, napsala v noci na středu...

Výběr článků

Načítám