Hlavní obsah

Maďarský premiér Orbán vytváří provládní mediální říši

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská vládní strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána vytváří vlastní mediální říši. Server 444.hu napsal, že od září se různá provládní média sloučí do holdingu pod vedením šéfa společnosti Mediaworks Gábora Liszkaye.

Foto: MTI

Viktor Orbán při poselství o stavu země pod heslem Pro nás je Maďarsko první.

Článek

FIDESZ chce tímto krokem předejít podobným potížím, jaké nastaly po obratu podnikatele a osobního Orbánova přítele Lajose Simicsky, který svá původně provládní média obrátil proti Orbánovi.

Simicskova média Hír TV, Lánchád Rádió a Magyar Nemzet najednou začala podporovat opoziční Jobbik. Po letošním suverénním vítězství Orbána ve volbách ale Simicska svůj boj vzdal. Lánchíd Rádió a Magyar Nemzet skončily a Hír TV se dostala opět pod kontrolu podnikatelů blízkých FIDESZ.

Další provládní média vlastní podnikatelé Ádám Matolcsy, Andy Vajna, Árpád Habonyi a další. Podle webu 444.hu se od září mají všechna tato média spojit do jednotného holdingu.

Liszkay už založil společnost Media Fundamentum Nonprofit Zrt., pod níž se mají média sjednotit. Pod zmínění holding mají patřit provládní celostátní i regionální média.

„Podle dostupných zpráv holding plánuje opětovně vydávat také deník Magyar Nemzet,“ napsal server. Provládní média mají podle webu podpořit státní podniky masivními reklamními zakázkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám