Hlavní obsah

Itálie dovolí migrantům vystoupit z lodi Diciotti

• Aktualizováno

Itálie dovolí migrantům vystoupit z lodi Diciotti, kde uvízli několik dní, uvedl v sobotu ministr vnitra Matteo Salvini. Prokurátor na Sicílii zahájil vyšetřování Salviniho právě kvůli zadržování migrantů na lodi Diciotti. Ještě v pátek hrozil italský premiér Guiseppe Conte, že Evropská unie při řešení problému nedostála svým základním hodnotám - solidaritě a odpovědnosti a Itálie z toho vyvodí důsledky. Vicepremiér Luigi Di Maio ve čtvrtek hrozil zastavením italských příspěvků do unijního rozpočtu.

Foto: Igor Petyx, ČTK/AP

Loď Diciotti

Článek

O většinu migrantů se postará italská katolická církev, část jich přijme Irsko a Albánie, oznámil Matteo Salvini. Prokurátor ho podezírá z „únosu, nezákonného zadržování osob a zneužití pravomoci”. Salvini to pro agenturu ANSA komentoval slovy, že je ostuda, když je zahájeno vyšetřování proti ministrovi, který se snaží chránit hranice země.

Problém Diciotti, která kotví na Sicílii, nevyřešila ani páteční schůzka zástupců desítky zemí EU v Bruselu. Italská vláda chtěla, aby si běžence mezi sebe rozdělily unijní státy. Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein v pátek prohlásil, že „výhrůžky nikam nevedou” a dodal, že příspěvky do unijní kasy jsou povinné.

Na lodi Diciotti je asi 150 migrantů. Většina z nich pochází z Eritreje. Matteo Salvini, z jehož popudu migranti na palubě zůstávají, ke zprávě o jejich protestní hladovce uvedl, že „v Itálii žije pět miliónů lidí v absolutní chudobě, z toho 1,2 miliónu dětí”.

„Itálie zachránila už statisíce životů během několika předchozích let a ostatní země EU to neuznávají. Po pěkných slovech o solidaritě žádáme konkrétní činy,” řekl v pátek italský ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi.

Reklama

Výběr článků

Načítám