Hlavní obsah

Rakouští farmáři nasadí na vlky gumové projektily

Právo, vpl

Rakouské úřady schválily střelbu na vlky gumovými projektily, které je mají odradit od útoků na hospodářská zvířata. Televizi ORF to ve čtvrtek potvrdil Stephan Pernkopf, náměstek hejtmanky spolkové země Dolní Rakousko.

Ilustrační foto

Článek

Počty vlků v Rakousku prudce stouply, což vede k nárůstu útoků na dobytek. V uplynulých týdnech šelmy zabily v Dolním Rakousku u českých hranic 31 ovcí.

„Farmáři ve třech okresech v Dolním Rakousku budou mít proto do konce tohoto roku právo střílet na vlky gumovými projektily, které je zaženou, ale neusmrtí,“ řekl Pernkopf. Současně vyzval Evropskou unii, aby přehodnotila svou legislativu o ochraně vlků, kteří podle něho „už nejsou ohroženi“.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) upozornil, že nebezpečí nepředstavují vlci, ale vytvoření ovzduší strachu. Naopak místní myslivecký svaz krok ocenil s tím, že „vlkům vštípí strach z člověka“, a vyzval k diskusi o povolení ostrého střeliva.

Reklama

Související články

Fotopast odhalila v Krkonoších vlka

V Krkonoších byl po mnoha desetiletích potvrzen výskyt vlka. Zachytila jej fotopast Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). Pravděpodobně šlo...

Výběr článků

Načítám