Hlavní obsah

Mečiar hlásí politický comeback

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar se v šestasedmdesáti letech vrací do politiky. Svůj záměr prozradil televizi Markíza. Jak si svůj návrat do veřejného života představuje, ale Mečiar neupřesnil.

Foto: TV Markíza

Vladimir Mečiar se chce vrátit do politiky.

Článek

„Určitě neplánuji kandidaturu na prezidenta. Na tisíc procent,“ řekl Mečiar, který se o nejvyšší funkci neúspěšně ucházel dvakrát v letech 1999 a 2004.

Ačkoli bývalý slovenský premiér svůj plán více neupřesnil, podle politického analytika Jána Beránka je jen těžko představitelné, že by se muž, který zažil vrcholnou politiku, zajímal například o tu regionální. „Jedině pokud by to bral jako hobby,“ řekl.

Foto: Andrej Stolár , ČTK

Vladimír Mečiar na tiskové konferenci.

Beránek nicméně připouští, že některým voličům může stále imponovat postava Mečiara obhajujícího národní zájmy Slovenska.

Vlastní strana? Možná...

Politolog Grigorij Mesežnikov se domnívá, že Mečiar možná založí vlastní stranu. „Pro člověka, který stál v čele strany s podporou 35 až 37 procent a který o sobě tvrdí, že je otcem slovenské samostatnosti, je nepravděpodobné, aby vstoupil do strany, kterou založí někdo jiný,“ řekl Mesežnikov.

Vladimír Mečiar se loučil písní S Pánom Bohom

Zapochyboval však, zda má Mečiar ještě dostatečný potenciál. „Je otázkou, zda má dostatek politického testosteronu, aby voliče oslovil,“ dodal politolog.

Podle sociologa Martina Slosiarika by se Mečiar mohl objevit rovněž jako podporovatel některé ze stávajících politických stran.

Z politiky se stáhl

Mečiar stál v čele slovenské vlády v době rozdělení Československa v roce 1993. Jeho Lidová strana HZDS se stala ještě jednou koaliční stranou v letech 2006 až 2010 ve vládě premiéra Roberta Fica. V parlamentních volbách v roce 2012 získala Lidová strana HZDS necelé procento hlasů a v roce 2013 zanikla.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Na letišti v Praze Ruzyni byla 29. 10. 1992 podepsána první asociační smlouva o budoucí spolupráci po rozdělení země mezi ČR a SR. Podepsali ji Václav Klaus a Vladimír Mečiar.

Mečiar se pak v politice neangažoval a žil střídavě ve své vile Elektra v Trenčianských Teplicích a na svém statku v nedaleké obci Dolná Poruba.

Anketa

Má podle vás Vladimír Mečiar čím oslovit slovenské voliče?
Ano, se svými zkušenostmi si téma najde
7,5 %
Těžko říci, může se trefit, ale také nemusí
3,8 %
Ne, jeho doba je už dávno pryč
88,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 186 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám