Hlavní obsah

Maďarský premiér se opřel do EK a její migrační politiky. Opět

Právo, ČTK, ivi
Aktualizováno

Maďarský premiér Viktor Orbán v sobotu opět kritizoval Evropskou komisi (EK) a její imigrační a multikulturální politiku. V každoročním projevu před maďarskou menšinou v Rumunsku podle agentury MTI mimo jiné řekl, že evropští občané příští rok ve volbách do Evropského parlamentu vyjádří svůj názor na evropskou elitu a na to, zda dobře zvládla imigraci.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

V těchto volbách bude jedinou důležitou otázkou imigrace, prohlásil předseda maďarské vlády. Zároveň trval na svém přesvědčení, že liberální demokracie byla postavena na hlavu a stala se „liberální nedemokracií”. „Existuje liberalismus, ale není demokracie,” řekl Orbán, podle něhož tento jeho názor podporuje nynější „všeobecná tendence v západní Evropě omezit svobodu vyjadřování a zavést cenzuru”.

Výsledek evropských voleb přitom premiér spojil s osudem svého vedení. Evropské elity podle něj znervózněly, protože výsledek letošních voleb v Maďarsku naznačil možnost celoevropské transformace a mohl by být zastaven „Sorosův plán”. Ambice vytvořit v Evropě „postkřesťanský” a „postnárodní” blok by se tak mohla zadrhnout.

Plán dopravovat do Evropy migranty

Orbánova strana Fidesz ve volbách uhájila s koaličními křesťanskými demokraty dvoutřetinovou většinu. Maďarská vláda označuje snahy amerického finančníka maďarského původu George Sorose posilovat liberální hodnoty a udržovat otevřené hranice ve východní Evropě za „plán” dopravovat do Evropy migranty. Kabinet v červnu v parlamentu prosadil soubor zákonů přezdívaný Stop Soros, který obsahuje tvrdá protiimigrační opatření.

Orbán v sobotu na fóru v rumunském Baile Tusnadu rovněž vyslovil pět principů, které jsou podle něj nezbytné pro střední Evropu, aby mohla na kontinentě zaujímat „hodnotné místo”. Především každá evropská země musí mít právo chránit svou křesťanskou kulturu a odmítnout „ideologii multikulturalismu”. Podpořit je nutné i tradiční model rodiny a princip, že „každé dítě má právo na matku a otce”.

Dalším principem je právo středoevropských zemí chránit své státní strategické sektory a své trhy. Tyto země navíc mají mít základní právo bránit své hranice a odmítnout imigraci. Trvat je podle Orbána rovněž nutné na principu „jeden stát, jeden hlas” v rozhodování o nejdůležitějších otázkách a tento princip nesmí být v Evropské unii obcházen.

Podle maďarské opozice Orbán svým projevem vyhlásil válku Evropě, Maďarům i svobodě. „Je zřejmé, že premiér nevěří myšlence společné Evropy, ale uvažuje v intencích střední Evropy východního typu pod vedením Maďarska,“ řekl mluvčí Demokratické koalice Sándor Rónai. „Premiér naznačil, že si dovede představit sebe samého v pozici evropského lídra a že evropské záležitosti jsou po něj důležitější než osud vlastní země,“ napsala strana Jobbik ve svém prohlášení. 

Reklama

Výběr článků

Načítám